Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het woord als wapen. Het taalgebruik in de Golfoorlog
0 Reacties
Voor abonnees

Het woord als wapen. Het taalgebruik in de Golfoorlog

(Johan de Caluwe) Ons Erfdeel - 1992, nr 4, pp. 585-590

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In het eerste deel van zijn bijdrage situeert de auteur de rol van de oorlogstaal in de strategie van de \westerse\" bondgenoten en trekt zijn parallellen met het taalgebruik in de reclame en de politiek. Daarbij komt hij tot het besluit: er is niets nieuws onder de zon. Nieuw is echter wel de manier waarop het taalgebruik ondersteund werd door een absolute mediacontrole, die moest verhinderen dat de voorstelling van de oorlog in beelden haar voorstelling in taal zou verloochenen; en daar gaat het tweede deel van de bijdrage over. Als algemeen besluit benadrukt de auteur het belang van het voortbestaan van niet-gezagsgetrouwe media, zodat een onthullende, waarheidsgetrouwe verslaggeving mogelijk blijft."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.