Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

HET VERLANGEN NAAR TEKST. De onderhandelingen van Simon Allemeersch
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

HET VERLANGEN NAAR TEKST. De onderhandelingen van Simon Allemeersch

(Evelyne Coussens) Ons Erfdeel – 2013, nr 4, pp. 122-124

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het creëren van een “tekst”, in nauwe onderhandeling met de context, en daar de nodige tijd voor nemen. Het is een poging om in één zin het kunstenaarschap van Simon Allemeersch (°1980) te vatten. De kernwoorden moet breed geïnterpreteerd worden: “tekst” is niet enkel de gesproken of geschreven taal, maar elke constructie (in taal, beeld, licht, ruimte, klank) die een verhaal (in de ruimste zin) vertelt. De onderhandeling is de uitwisseling van creatieve energie maar mogelijk ook geld, gesprek, diensten. De context, ten slotte, zijn alle omstandigheden (ruimtelijk, mentaal, fysiek) waarbinnen de kunstenaar werkt en die mee de tekst bepalen. Het verlangen van de kunstenaar en die van de context kunnen in min of meerdere mate botsen, maar alleenspraak is uit den boze: de kunstenaar is degene, om met Allemeersch Rimbaud te parafraseren, die “andere stemmen door zich laat spreken”. Het resultaat is idealiter een “tekst” die een daad is, zoals de Franse theatertheoreticus Antonin Artaud dat bedoelde: geen representatie, maar een gebeurtenis.
Grote woorden, namen en begrippen, maar ze zijn noodzakelijk om het werk van Allemeersch te vatten, aangezien de rode draad door zijn oeuvre eerder een artistieke attitude dan een eenvormige poëtica is.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.