Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het raadsel van de tijd en de dood. Over het werk van Harry Mulisch
0 Reacties
Voor abonnees
Harry Mulisch

Het raadsel van de tijd en de dood. Over het werk van Harry Mulisch

(Ruud A.J. Kraayeveld) Ons Erfdeel - 1987, nr 5, pp. 643-651

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Harry Mulisch werkt aan een samenhangend oeuvre waarin de magisch-mythische thematiek van tijd en dood centraal staat. De auteur gaat in op de wijze waarop Mulisch hiermee in zijn boeken omgaat: de auteur als magiër die via het schrijven de tijd kan stopzetten, maar ook als magiër die de boodschap, zoals een priester, kan doorgeven. Van daaruit is de stap naar de mythen i.v.m. leven en dood klein. In Mulisch' werk zijn de personages nooit karakters, maar spelers die een rol vervullen tegen de achtergrond van de diepere bedoeling van het verhaal. Andere kenmerken van het werk zijn o.m. het gebruik van symboliek uit mythen van Grieken en Egyptenaren, het inbedden van maniëristische stijltrekken, en het samenvoegen van elementen uit zeer uiteenlopende gebieden. Mulisch kan dit alles tot een bijzonder hecht gestructureerd geheel samenvoegen, waardoor zijn werk in sommige opzichten iets heeft van een cryptogram: de lezer moet de duistere mededeling omzetten in de werkelijke bedoeling.

Lees de tekst hier.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.