Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het Komitee voor Frans-Vlaanderen deelt prijzen uit
4 Reacties
© Luc Van Eeckhout
© Luc Van Eeckhout © Luc Van Eeckhout
De Franse Nederlanden
samenleving

Het Komitee voor Frans-Vlaanderen deelt prijzen uit

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In het mooie, landelijke Sint-Janskappel, in de buurt van de Zwarteberg en de Villa Marguerite Yourcenar, reikte het Komitee voor Frans-Vlaanderen zondag de vijfde Luc Verbeke- en de veertiende Vital Celenprijs uit.

Met de Vital Celenprijs bekroont het Komitee een Frans-Vlaming of een Frans-Vlaamse vereniging die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de Nederlandse taal en de Nederlandse cultuur in de grensregio. De prijs is genoemd naar taal- en letterkundige Vital Celen die zijn hele carrière grote belangstelling toonde voor Frans-Vlaanderen. Deze prijs ging voor het eerst naar een vrouw. De Nederlandse Hedwig van Hemel woont en werkt al meer dan dertig jaar in Frans-Vlaanderen. Ze kwam naar de streek om hier gedurende zes maanden Nederlands te onderwijzen in Belle (Bailleul), maar verloor er haar hart. Ze gaf Nederlandse les voor het KFV, voor de Kamer van Koophandel in Armentiers (Armentières) en aan de universiteit van Rijsel en was ook actief in het Huis van het Nederlands in Belle (Bailleul). Vandaag is Hedwig van Hemel directrice van het Museum Benoît-de-Puydt. In dit filmpje stelt ze haar museum voor.

De Luc Verbekeprijs werd zondag voor de 5de keer uitgereikt. Hij is genoemd naar Luc Verbeke, de medestichter van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Met deze prijs wil men publicisten bekronen die voor een ruim publiek een bijdrage hebben geleverd aan een betere kennis van de Franse Nederlanden. Aan de Luc Verbekeprijs is een bedrag van 3000€ verbonden, de helft voor een Nederlandstalige publicatie, de andere helft voor een Franstalige.

Aan de Franstalige kant werd de journalist Jean-Pascal Vanhove bekroond voor zijn jarenlange belangstelling voor de geschiedenis van deze streek en zijn verschillende publicaties hierover. Zijn meest recente publicatie behandelt de oorlogsjaren in Hazebroek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bekende historicus Eric Vanneufville sprak de laudatio uit. Van deze laatste verschijnt overigens in november een nieuwe biografie van Jean-Marie Gantois.

Het verschijnen van het schitterende boek “Het landschap van de polyfonisten. De wereld van de Franco-Flamands 1400-1600” van Paul Van Nevel en fotograaf Luk Van Eeckhout maakte de keuze voor de jury erg eenvoudig, vertelde Johan Strobbe, voorzitter van het KFV, in zijn laudatio. Het boek is in tekst en illustratie een ode aan de Franse Nederlanden. Ook recensent Rudy Tambuyser deelde in zijn artikel in Ons Erfdeel deze mening. De bekende dirigent Paul Van Nevel kwam persoonlijk zijn prijs in ontvangst nemen en hoopte dat deze bekroning een bijkomende stimulans zou zijn om van dit prachtige boek ook een Franstalige editie op de markt te brengen.

Deze verzorgde bijeenkomst werd opgeluisterd door de Frans-Vlaamse hedendaagse componist en non-conformist William Schotte die de traditionele Vlaamse muziek een ereplaats geeft.

dirkverbeke

Paul Van Nevel sprak me over "Editions Zones Sensibles", blijkbaar toch een Brusselse uitgeverij (correctie!), maar met een netwerk in Frankrijk.

dirkverbeke

De oproep van KFV-voorzitter Johan Strobbe en van Paul Van Nevel is niet onopgemerkt gebleven. Er verschijnt een Franstalige editie van "Het landschap van de polyfonisten" bij een Franse uitgeverij.

Dirk Van Asschedirkverbeke

Weet je welke uitgeverij de rechten heeft gekocht, Dirk?

dirkverbeke

Kleine correctie: Hedwig van Hemel is nog altijd actief in La Maison du néerlandais/Het Huis van het Nederlands in Belle (Bailleul) als ondervoorzitter.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.