Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het ik in de wereld - de wereld in het ik. Essayisten in de jonge 21ste eeuw
0 Reacties
Voor abonnees
Joost de Vries krijgt de Frans Kellendonkprijs
literatuur

Het ik in de wereld - de wereld in het ik. Essayisten in de jonge 21ste eeuw

Het was toch een beetje een Trump-effect: wakker worden en op je telefoon een pushbericht krijgen dat Forum voor Democratie de grootste partij is geworden bij de Nederlandse verkiezingen voor de Provinciale Staten. Echt! Nee toch?

Anders dan zijn populistische tegenstrever Geert Wilders en de minister-president, die afgeeft op de “witte wijn sippende elite”, poseert de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, als een onversneden intellectueel. In zijn overwinningsspeech verwees hij met Hegel naar “de uil van Minerva”. Ook sprak hij over de teloorgang van onze “boreale” wereld – in extreemrechtse kringen een gebruikelijk eufemisme voor “blank” – die zou worden “ondermijnd” door “onze universiteiten, onze journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen en onze gebouwen ontwerpen”.

Let wel: hier beschuldigt een intellectueel, gepromoveerd aan een universiteit, iemand die boeken heeft geschreven en in kranten heeft gepubliceerd, collega-schrijvers, -wetenschappers en -journalisten ervan de Europese beschaving te “ondermijnen”, en hij wordt toegejuicht door de “gewone man”. Word wakker! Wat is er de laatste tijd gebeurd in Nederland?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.