Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het grenzeloze territorialiteitsbeginsel.
0 Reacties
Voor abonnees

Het grenzeloze territorialiteitsbeginsel.

(Jan Clement) Ons Erfdeel - 2009, nr 2, pp. 4-11

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De Belgische taalwetgeving is gebaseerd op het principe dat talen gebonden zijn aan een grondgebied: wie op een bepaald grondgebied woont, wordt geacht zich in de officiële taal van dat grondgebied tot de overheid te richten. Dit principe, dat het territorialiteitsbeginsel wordt genoemd, wordt, vooral in Franstalig België, bekritiseerd. Daar voelt men meer voor het personaliteitsprincipe: een taal is niet gebonden aan een grondgebied, maar aan de mens die de taal spreekt, waar die zich ook bevindt. In deze bijdrage betoogt Jan Clement dat het territorialiteitsbeginsel niet in tegenspraak is met de mensenrechten, zoals tegenstanders wel eens beweren. Integendeel zelfs: in een territoriaal rechtssysteem is het gevaar op uitsluiting geringer dan in een personeel rechtssysteem.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.