Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het Babylonisch Europa. Een beschouwing over taalminderheden
0 Reacties
Voor abonnees

Het Babylonisch Europa. Een beschouwing over taalminderheden

(P.C. uit den Boogaart) Ons Erfdeel - 1990, nr 5, pp. 715-719

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De hernieuwde belangstelling voor taalminderheden wordt door de auteur van deze bijdrage toegeschreven aan de opheffing van de Europese binnengrenzen. Na omschreven te hebben wat taalminderheden zijn, karakteriseert hij vanuit taalkundig perspectief op verschillende manieren de minderheidstaal tegenover haar meerderheidsconcurrent. Als besluit stelt hij dat de overlevingskans van een taalminderheid slechts in beperkte mate afhangt van de rol die de overheid speelt: de wil van de bevolking om de eigen taal in ere en in leven te houden, speelt een even grote rol. Men kan dit stimuleren door een appèl aan het identiteitsbesef, maar die moet dan wel vergezeld gaan van het behoud van (of een toename in) materiële welvaart.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.