Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

"Het "Azteeks Museum" van Margaretha van Oostenrijk"
0 Reacties
Voor abonnees

"Het "Azteeks Museum" van Margaretha van Oostenrijk"

(Lauran Toorians) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 727-734

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Op 5 november 1519 landde in Sevilla het schip waarmee Hernan Cortés een vorstelijk geschenk aan zijn keizer Karel V zond. De schat reist met Karel V mee tot hij die op 20 augustus 1523 voor een groot deel aan Margaretha van Oostenrijk schenkt. De collectie verdwijnt in haar bibliotheek aan het hof te Mechelen: daarmee schiep zij het eerste Azteeks museum in Europa. De auteur behandelt de inventaris die opgemaakt werd, een aantal belangrijke stukken, wat er verder met de voorwerpen gebeurde, en de gang die sommige stukken door Europa maakten. Op twee andere plaatsen in de Nederlanden bevond zich in die periode aantoonbare belangstelling voor Indiaanse kunstvoorwerpen: bij Filips van Bourgondië, bisschop van Utrecht, en bij Everard de la Marck, prins-bisschop van Luik.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.