Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Gewrongen tussen stamdenken en kosmopolitisme: Emmanuel de Bom en de Joden
1 Reacties
© Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
© Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis © Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
Voor abonnees
literatuur

Gewrongen tussen stamdenken en kosmopolitisme: Emmanuel de Bom en de Joden

Schrijver en journalist Emmanuel de Bom (1868-1953) was een voortrekker van een moderne Vlaamse cultuur en decennialang een van de belangrijkste brugfiguren tussen Nederland en Vlaanderen. Maar De Bom worstelde ook met identiteit, religie en moderniteit: in zijn instabiele tijdsgewricht werd hij verscheurd tussen burgerlijk kosmopolitisme en vitalistisch lokalisme. Dat komt bij uitstek naar voren in De Boms dubbelzinnige houding tegenover Joden, die biograaf Chris Ceustermans beschrijft aan de hand van zijn tragische vriendschappen met drie Joodse mannen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

"Op zondag mag De Bom met Bens familie naar de Harmonie in het Stadspark voor muzikale uitvoeringen van Verdi", lees ik.
Zou het kunnen dat met de Harmonie in het Stadspark de Harmonie in het Harmoniepark wordt bedoeld, aan de Mechelsesteenweg, door de in 1814 opgerichte "Société Royale d’Harmonie" in 1846 geopend?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.