Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Geweld op de Vlaamse televisie
0 Reacties
Voor abonnees

Geweld op de Vlaamse televisie

(Els de Bens) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 735-740

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Een Vlaams onderzoek naar geweld op de televisie en de gevolgen daarvan voor het gedrag van mensen. De studie is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaan Gerbner die de socialiseringsrol van televisie empirisch wil aantonen. Zijn onderzoek bestaat uit twee delen: een inhoudsanalyse van het televisieaanbod en een enquête onder tv-kijkers. Bij de inhoudsanalyse, waarbij men zich beperkt heeft tot het fictieaanbod, valt op dat vooral de Amerikaanse producties veel geweld bevatten en dat het importeren uit de Verenigde Staten wellicht ook een toename van het tv-geweld impliceert. Uit de enquête blijkt dat het samengaan van zwaar televisiekijkgedrag, laag sociaal milieu en lage schoolopleiding vaak een cumulatief effect heeft op de socialiseringsrol van televisie. Bij een enquête onder jongeren blijkt dat deze in de ban zijn van de beeldcultuur, maar slechts een geringe belangstelling hebben voor nieuws, culturele programma's en praatprogramma's.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.