Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Frits van den Berghe literair schilder?
0 Reacties
Voor abonnees

Frits van den Berghe literair schilder?

(Joost de Geest) Ons Erfdeel - 1987, nr 4, pp. 569-575

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Vriend en vijand waren het op één punt met elkaar eens over het werk van Frits van den Berghe: het werd door bijna iedereen als literair of té elitair gebrandmerkt. In een aantal teksten heeft Van den Berghe zijn artistiek credo uitgesproken, maar de kritiek toonde weinig belangstelling. In plaats dat ze zich de moeite getroostte om het werk te beoordelen naar de maatstaven van de kunstenaar, getuigde ze van onbegrip, zelfs van uitgesproken slechte wil. Het etiket 'literair' dat ze daarbij afkeurend op het werk plakte, werd nauwelijks gedefinieerd, zodat men het raden heeft naar de precieze aard van het bezwaar. Veralgemeend zou men kunnen stellen dat ermee bedoeld wordt dat Van den Berghes werk een inhoud heeft die afwijkt van wat als normaal beschouwd werd in de Latemse school (bij b.v. Permeke of De Smet). Dit obligate verwijzen naar het zo fictieve Latemse kader is voor Van den Berghe een vloek geweest.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.