Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Rijsel is klaar voor een kleurrijk jaar
0 Reacties
De Franse Nederlanden
kunst

Rijsel is klaar voor een kleurrijk jaar

De vijfde editie van stadsfestival Lille3000 heeft als thema Eldorado

Vanaf deze week is Rijsel in de ban van Eldorado en Mexico. Dit weekend gaat de vijfde editie van Lille3000 van start met een kleurige optocht.

Op een koude decemberdag in 2003 werd Rijsel ingepalmd door een erg uitgebreide enthousiaste menigte die het openingsfeest van Lille2004 wilde bijwonen. Het was een grondig voorbereid evenement dat het imago van de stad gedurende enkele jaren heeft beïnvloed. Rijsel werd ‘the place to be’. Na de lange reeks tentoonstellingen en evenementen in het kader van Rijsel Europese culturele hoofdstad werd onmiddellijk gezocht naar een mogelijkheid om de dynamiek die Lille2004 had gecreëerd, verder te zetten. Daarvoor werd Lille3000 opgericht, een korter festival dat om de drie jaar georganiseerd worden. Over Lille3000, lees het artikel van J.-M. Duhamel uit het jaarboek De Franse Nederlanden van 2016.

Morgen gaat de vijfde editie van Lille3000 van start. Na Bombaysers, Europe XXL, Fantastic en Renaissance krijgt de nieuwe editie de titel Eldorado. Mexico staat centraal en opnieuw gaat het programma van start met een grote, kleurrijke optocht door de stad. In feite had deze stoet vorige week al moeten plaatsvinden, maar het gure weer zorgde voor een kort uitstel. Rijsel kan zich morgen verwachten aan een uitbundige stoet met muziek, dans, feestwagens en sierlijke kostuums. Het wordt een defile van mariachis, bandas, carnavalsmaskers, enz. In de straten zullen ook grote sculpturen te zien zijn, zgn. Alebrijes.

Eldorado beperkt zich niet tot de stad Rijsel, ook de andere gemeenten van de Métropole Européenne de Lille worden er bij betrokken. In totaal staan er ruim 500 verschillende evenementen op het programma, van 27 april tot 1 december 2019. Je vindt hier het volledige programma. Er zijn meer dan vijftig tentoonstellingen geprogrammeerd. Je vindt ze in de bekende plaatsen zoals Tripostal, Gare Saint-Sauveur en het Palais des Beaux-Arts. Maar ook in verschillende Maison folies, een overblijfsel van Lille2004, zijn exposities gepland. Daarnaast staan ook concerten op het programma, debatten, literatuur, film, gastronomie, design, enz. Verschillende van deze evenementen zijn trouwens gratis te bezoeken.

Rijsel wil met deze vijfde editie van Lille3000 opnieuw aantonen dat het een aantrekkelijke en dynamische stad is die zeer openstaat voor invloeden van overal. Jammer is dan wel dat ze vergaten om de informatie op hun website ook in de taal van de buren, het Nederlands, aan te bieden.

www.lille3000.eu

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.