Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een vruchtbare mislukking. Over Harry Mulisch’ onvoltooide roman “De ontdekking van Moskou”
0 Reacties
Voor abonnees
Harry Mulisch
literatuur

Een vruchtbare mislukking. Over Harry Mulisch’ onvoltooide roman “De ontdekking van Moskou”

(Arnold Heumakers) ONS ERFDEEL – 2015, NR 4, PP. 80-89

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Tot twee keer toe is hij aangekondigd (in 1963 en 1981), maar nu is hij echt verschenen: De ontdekking van Moskou, de roman waarmee Harry Mulisch jarenlang worstelde en die hij uiteindelijk nooit afwerkte.

Het boek dat De Bezige Bij eind 2015 heeft uitgebracht, is dus onvoltooid, maar daarom niet oninteressant. Arnold Heumakers, een van de bezorgers van het boek en ook executeur-testamentair van Mulisch, noemt De ontdekking van Moskou "een vruchtbare mislukking".

Hij meent dat het een verhelderend licht kan werpen op een merkwaardige stijlbreuk in Mulisch' oeuvre: de cesuur tussen meer experimentele vroege romans als Het zwarte licht (1956) en Het stenen bruidsbed (1959) en later, veel toegankelijker werk als De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992).

Zijn conclusie: "(…) ik ben ervan overtuigd: het is niet in de laatste plaats aan de lange, hardnekkige worsteling met deze steeds weer mislukkende roman te danken dat Mulisch de 'klassieke' vorm van zijn latere werk heeft gevonden, een vorm waarin intuïtie en begrip (…) op onnavolgbare wijze met elkaar samenvallen."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.