Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een vrolijke kroegloper. Overzichtstentoonstelling van de 17de-eeuwse schilder Adriaen Brouwer in Oudenaarde
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Een vrolijke kroegloper. Overzichtstentoonstelling van de 17de-eeuwse schilder Adriaen Brouwer in Oudenaarde

(Dirk Van Assche) ONS ERFDEEL – 2018, NR 3, PP. 92-95

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Vraag de gemiddelde kunstliefhebber naar namen van de belangrijkste zeventiende-eeuwse Vlaamse kunstenaars en de kans is groot dat hij Rubens, Van Dyck en Jordaens zal noemen. Adriaen Brouwer zal maar zelden in dat lijstje voorkomen en toch hoort hij daar zonder enige twijfel ook bij. Tijdgenoten bewonderden zijn werk. Rubens, die een verwoed verzamelaar was, had niet minder dan zeventien werken van Brouwer in zijn collectie. Ook Rembrandt bezat een schetsboek van Brouwer en verschillende tekeningen. Van Dijck portretteerde de meester.

In het plaatselijke museum van Oudenaarde wordt in het najaar van 2018 een ambitieuze overzichtstentoonstelling over Adriaen Brouwer georganiseerd. Men wil in Oudenaarde dertig werken van Adriaen Brouwer samenbrengen. Daarnaast zal ook een vijfentwintigtal schilderijen van tijdgenoten getoond worden. Naast een grondige re-evaluatie van het werk van Brouwer werd ook materieel-technisch onderzoek gedaan. De expositie vindt plaats in het bekende zestiende-eeuwse laatgotische stadhuis van de stad en wordt opgebouwd rond vijf thematische clusters waarin telkens één topstuk centraal staat. Aan de hand van deze clusters wordt Brouwers artistieke persoonlijkheid in beeld gebracht. De stad krijgt bruiklenen uit heel wat internationale musea. Onder andere het schilderij De rokers uit het Metropolitan Museum in New York zal te bewonderen zijn. Het is het enige schilderij waarop Adriaen Brouwer zichzelf heeft afgebeeld.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.