Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

EEN RITSELENDE REVOLUTIE. De Spanjaard in Lucebert
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

EEN RITSELENDE REVOLUTIE. De Spanjaard in Lucebert

(Barber van de Pol) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 88-93

Dit is een artikel uit ons papieren archief

“Het lijkt wel Spaans”, zei de rechter toen ik hem vertelde waarom ik wederrechtelijk in het Maagdenhuis had gezeten. 1969, ja. Op dat Maagdenhuis ben ik niet trots, maar dat woord “Spaans”, zo gebruikt, voelde goed. Ik had kennelijk met woorden een wereld opgeroepen waar de ander van opkeek. Ik denk aan Lucebert: “Een woord is muiten…”

Wat “Spaans” verder precies inhoudt, weet ik niet. Ze zijn daar makkelijker woorddronken. Klinkende retoriek mag in Spanje, moet volgens velen als het om poezie gaat, waarbij je trouwens heel goed aan holle retoriek kunt denken. Men ronkt er graag, zo lekker gaat men. Lucebert ronkt ook vaak genoeg een potje weg, maar hij is vol en gul. Hij is een Nederlandse Spanjaard en zijn retoriek ritselt.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.