Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een pleidooi voor de dialectstudie in Nederland en Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees

Een pleidooi voor de dialectstudie in Nederland en Vlaanderen

(Nicoline van der Sijs , Jos Swanenberg) Ons Erfdeel - 2005, nr 4, pp. 557-563

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De toekomst van de dialectstudie in de Lage Landen ziet er niet rooskleurig uit, menen Van der Sijs en Swanenberg. De grote dialectprojecten naderen hun einde, instellingen die zich met dialecten bezighouden sturen aan op koerswijzigingen, waardoor het traditionele dialectonderzoek achteruitgaat en tegelijk verwijdert de dialectstudie zich weg van de universiteit: regionale instituten, provincies, erfgoedinstellingen e.d. houden zich er meer en meer mee bezig. De auteurs pleiten ervoor dat het dialectonderzoek een stevige poot blijft houden aan de universiteiten. De Nederlandse standaardtaal is immers een jong product dat is voortgekomen uit de dialecten, en kan slechts begrepen worden met kennis van de dialecten en de ontwikkeling die zij doorgemaakt hebben. Voorts is er dringend behoefte aan een “Woordenboek van de Hollandse dialecten”.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.