Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een nieuwe geschiedenis van de moderne literatuur
0 Reacties
Voor abonnees

Een nieuwe geschiedenis van de moderne literatuur

(Ton Anbeek) Ons Erfdeel - 1988, nr 1, pp. 25-34

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Met dit artikel poogt de auteur een alternatieve werkwijze aan te bieden voor een literatuurgeschiedenis. Als basis voor zo'n onderneming zou de normverandering gelden. In de Nederlandse literatuur komt tweemaal voor dat een groep jongeren zich gezamenlijk afzet tegen de oude garde: de Tachtigers en de Vijftigers. Maar voor andere periodes is het heel wat moeilijker om met dit uitgangspunt te werken: de literaire situatie na 1916 bijvoorbeeld is niet makkelijk weer te geven als codeverandering. Een tweede probleem is dat een literatuurgeschiedenis geen objectief gegeven kan zijn: elk beeld van het verleden is verbonden met de eigen tijd. Zo maakt de historicus wel een geheel van controleerbare bouwstenen, maar het is zijn constructie: \'het' verleden bestaat niet; er zijn alleen hypothetische constructies mogelijk, 'ficties' die wij tegen elkaar kunnen afwegen.\"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.