Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een levendige cultuur is gebaat bij samenspel van kunst en omroep
0 Reacties
Voor abonnees

Een levendige cultuur is gebaat bij samenspel van kunst en omroep

(Paul Beugels) Ons Erfdeel - 1990, nr 3, pp. 379-386

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Het boek van de Amerikaan Neil Postman, Wij amuseren ons kapot, komt geregeld aan bod in besprekingen over de invloed van de media op cultuur. Ook de auteur van deze bijdrage begint met een Postman-citaat, waarna hij de (verondersteld negatieve) invloed van televisie op cultuurdeelname nuanceert en het pessimisme relativeert. Voor een duurzame relatie tussen de twee is het gewenst dat omroep en kunst wederzijds erkennen dat zij een autonome taak te vervullen hebben en een onafhankelijke verantwoordelijkheid hebben jegens elkaar, jegens de overheid en jegens de kijkers. De drieledige taak die de auteur voor de televisie ziet weggelegd, is: de televisie als informant, als doorgever en als coproducent van kunst. Hoewel hij sceptisch blijft over de ontwikkeling van televisie als instrument van cultuuroverdracht, zouden de kunst en andere cultuuruitingen via de televisie verzekerd kunnen worden van een krachtiger uitstraling in de samenleving. Hij pleit daarom voor een cultuurpolitiek die cultuur en omroep met elkaar verbindt en die de Nederlandse cultuur in Noord en Zuid een geprofileerde positie bezorgt binnen de Europese eenwording.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.