Publicaties
Een historisch pardon in boekvorm. Herman Van Goethem over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII
0 Reacties
© Hertog Landau en Frieda Moritz, Rijksarchief België
© Hertog Landau en Frieda Moritz, Rijksarchief België © Hertog Landau en Frieda Moritz, Rijksarchief België
Voor abonnees
geschiedenis

Een historisch pardon in boekvorm. Herman Van Goethem over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII

Historicus, jurist en rector van de Antwerpse universiteit Herman Van Goethem omschrijft zijn aanpak en benadering in 1942. Het jaar van de stilte als “een bijzonder genre: empathische geschiedenis”. Het is een geslaagde mengvorm van geschiedschrijving, essayistiek, autobiografie, historische non-fictie, publieksgeschiedenis, politiek-maatschappelijke duiding en historiografische reflectie.

1942 kreeg de vorm van een soort post factum dagboek, geschreven in de tegenwoordige tijd, over de periode van 1 januari 1942 tot 23 februari 1943 en werd geïllustreerd met pasfoto’s van bijna tweehonderd Joodse Antwerpenaars. De focus ligt op Antwerpen, maar de gebeurtenissen zijn ingebed in het brede kader van de (inter)nationale ontwikkelingen en aangevuld met interpretatie- en commentaarstukken.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€5/maand

€50/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be