Publicaties
EEN CINEAST ZONDER CAMERA. Zanger-gitarist Bert Dockx
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

EEN CINEAST ZONDER CAMERA. Zanger-gitarist Bert Dockx

(Dirk Steenhaut) Ons Erfdeel – 2015, nr 2, pp. 123-124

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Als spilfiguur van Flying Horseman, Dans Dans en Strand behoort zanger-gitarist Bert Dockx (°1980) tot de veelzijdigste muzikanten die de jongste jaren in Vlaanderen zijn opgestaan. Zijn werk, een even broeierige als bezwerende mix van folk, rock en blues, vindt weerklank in binnen- en buitenland. Vooral met zijn psychedelische garagejazzband Dans Dans gooit hij hoge ogen.

Voor Dockx houdt muziek de belofte van vrijheid in: het is een vluchtheuvel voor het leven van alledag. De man speelt al gitaar sinds zijn kindertijd, maar pas op zijn vierentwintigste, toen hij ook begon te zingen, viel alles in de plooi. Tijdens zijn conservatoriumperiode staarde hij zich nog blind op techniek. De oprichting van Flying Horseman symboliseerde voor hem dus een vlucht uit het jazz- en improvisatiemilieu waar hij als student in verstrikt was geraakt. De groep maakte het hem mogelijk om de eenvoud te ontdekken, strikte muzikale regeltjes overboord te gooien en resoluut stilistische grenzen te overschrijden. De band werd een bron van zelfvertrouwen en maakte van hem een vlotte improvisator.

Passie staat in zijn werk centraal. Bovendien spiegelt hij zich graag aan muzikale koppigaards zoals Sun Ra en freejazzsaxofonist Ornette Coleman. Als gitarist maakt Dockx geen onderscheid tussen primitivisme en verfijning: zijn speelstijl put zowel uit de rauwe, akoestische blues van Mississippi John Hurt als de abstracte postrock van Talk Talk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.