Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een adieu van Luc Devoldere
0 Reacties
Paralipomena
samenleving

Een adieu van Luc Devoldere

De laatste dag van 2020 is ook de laatste werkdag van Luc Devoldere als hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw. Dit is zijn afscheidswoord.

Giacomo Leopardi, het gebochelde genie, geboren in Recanati, een dorp bij Ancona in 1798, richtte zijn spot vaak op het vooruitgangsgeloof van de negentiende eeuw: op de kranten die het uitdroegen, op de baarddragende revolutionairen die ijs verorberden in de cafés.

Hij kondigde ooit de oprichting aan van een weekblad dat niet gericht zou zijn “op de toename van de industriële welvaart, noch op de verbetering van de maatschappelijke structuren, noch op de vervolmaking van de mens”.

Het blad is er nooit gekomen, maar in tijden als deze blijf ik hopen op bladen, tijdschriften en websites die de lezer ernstig nemen, op publicisten die zichzelf aan hun haren uit het moeras van de gratuite meningen trekken, die feit van commentaar kunnen scheiden, die afstand nemen van de heiligverklaring van emotie en commotie, die onverschrokken en ongebonden zijn.

“Le journal, c’est un monsieur”, zou Hubert Beuve-Méry, de oprichter van Le Monde, ooit gezegd hebben; de krant is een heer van stand.

Dit is mijn laatste bijdrage aan deze site als hoofdredacteur. Vanaf 1 januari 2021 neemt Hendrik Tratsaert het roer over. Het ga hem goed. Het ga u goed.

Le site web, c’est un monsieur.

Blijf ons lezen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.