Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

DWARSE WAARACHTIGHEID. De foto’s van Koos Breukel
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

DWARSE WAARACHTIGHEID. De foto’s van Koos Breukel

(Tineke Reijnders) ONS ERFDEEL – 2016, NR 3, PP. 106-115

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Een goed portret beweegt zich op het gebied van de tegenspraak: het bevestigt en bevraagt. Creëert feiten en ontstijgt eraan, registreert en betovert. En dat in een ongrijpbare, simultane mix. Een portret van Koos Breukel heeft niets van een dubbelzinnig geheim. Evenmin is hij een mytholoog in de zin van Roland Barthes, die grote portretfotografen ook grote mythologen noemde, omdat ze achter een gezicht een bredere inhoud schetsen, zoals Richard Avedon deed met het gezicht van een slaaf, of August Sander met het voorkomen van een notaris. Wat Koos Breukel groot maakt, is zijn nuchterheid. Hij maakt niks mooier, zoekt hoogstens naar een soort verhevigde, kernachtige werkelijkheid, naar de schoonheid van waarachtigheid. En doet dat op heldere wijze en met grote precisie.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.