Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit zijn de kanshebbers voor de Confituur Boekhandelsprijs 2023
0 Reacties
© Johannes Van de Voorde / Debby Termonia / Bernhard Ludewig / Stephan Vanfleteren
© Johannes Van de Voorde / Debby Termonia / Bernhard Ludewig / Stephan Vanfleteren © Johannes Van de Voorde / Debby Termonia / Bernhard Ludewig / Stephan Vanfleteren
literatuur

Dit zijn de kanshebbers voor de Confituur Boekhandelsprijs 2023

Het aardbeien- of kersenseizoen is misschien nog niet begonnen, maar dat van de literatuurprijzen zeker wel. Confituur, het verbond van Vlaamse onafhankelijke boekhandels, bekroont eind april een Nederlandstalige roman die een frisse wind doet waaien in het literaire landschap en de aandacht van de lezer verdient. We sommen de vijf genomineerden voor u op.

‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ – Donald Niedekker (Koppernik)

In zijn recensie in de lage landen vestigt Laurent De Maertelaer de aandacht op Niedekkers “groeiende inventiviteit en meesterschap”, culminerend in deze roman. De beschrijvingen zijn naast waarachtig ook sprookjesachtig mooi en komen vaak uit onverwachte hoek. Jan Dertaelen, verkoper bij boekhandel De Groene Waterman en jurylid van de Confituurboekhandelprijs, beschrijft het werk als volgt: “Dit boek kabbelt niet braaf binnen de conventionele oevers van de roman. Het spoelt er royaal overheen en verkent andere terreinen.”

Lees hier de volledige recensie op onze site.

‘Half leven’ – Aya Sabi (Das Mag)

Aya Sabi brengt de perspectieven van drie generaties samen in een boek vol vervlochten verhalen. Grootmoeder, moeder en (klein-)dochter zitten geklemd tussen hun thuisland en hun nieuwe thuis.

Hun levens vormen het decor voor een studie van de positie van vrouwen tegenover elkaar en tegenover de samenlevingen die hen trachten te bedwingen.

NRC schrijft: “De bruuske en zachtmoedige verhalenbundel van debutante Aya Sabi speelt in een tijdloos universum, maar resoneert ook actuele politieke vragen.”

‘Ik = cartograaf’ – Jeroen Theunissen (De Bezige Bij)

Jeroen Theunissen legt in zijn reisverslag vast hoe hij trachtte te ontsnappen aan vele kwalen, in de hoop dat de helende en regeneratieve krachten van het langeafstandswandelen zijn leven zouden herstellen. Jurylid Gert De Bie (Boekhandel Het Voorwoord) schrijft dat Theunissen “noch zichzelf vindt, noch de ziel van ons continent, maar hij rijgt wel kleine en grote verhalen aan elkaar die de lezer van a tot z geboeid houden.”

Ik = cartograaf is echter meer dan louter een reisverslag. Liesbeth D’Hoker schreef in de lage landen: “Het is ook een rijke verzameling van onderweg gesprokkelde verhalen, met als doel: de verbeeldingskracht en de levenslust opnieuw oppoken.” Die verbeeldingskracht uit zich in talloze bemerkingen, verzinsels … over de plaatsen waar hij passeert.

Lees hier de volledige recensie op onze site.

‘Margriete’ – Kathleen Vereecken (De Geus)

Kathleen Vereecken schildert met haarfijne penseelstreken het portret van de zus van de beroemde gebroeders Van Eyck, die door de geschiedenis quasi vergeten is. Het is het portret van een leven dat had kunnen zijn, schrijft Lieke Kézér in Trouw. Over de stijl zegt ze: “Haar gedetailleerdheid is bewonderenswaardig, het is dezelfde drang naar precisie die ze Margriete toeschrijft, die dat schildert wat klein is, en licht, de miniaturen.”

Jurylid Karla De Ceulener (Boekhandel Salvator) beschrijft Margriete als “een verhaal over een boeiende vrouw die in de schaduw van de geschiedenis schreeuwde om een prachtig portret, in de vorm van een boek.”

‘Schemerleven’ – Jaap Robben (De Geus)

In het katholieke Nijmegen van de jaren zestig krijgen Otto en Frieda een verdoken verhouding. De oude Frieda herinnert zich in Schemerleven wat er zich toen afspeelde. Robben schetst taferelen uit hetheden en het verleden die samen een accuraat beeld geven van wie Frieda is en waarom ze zo is geworden.

Ken Lambeets noemt Jaap Robben in zijn recensie in de lage landen “een van de subtielste romanciers van het Nederlandse taalgebied”. Dat uit zich in Schemerleven in een zeer zuinige stijl. Persoonlijkheidskenmerken en psychologische motieven geeft Robben niet mee in de vertelling, maar zijn wel duidelijk af te leiden uit de dialogen: “De karaktertrekken van Frieda en Otto worden niet expliciet geschetst, maar krijgen vorm in de relatie tot andere personages.”

Lees hier de volledige recensie op onze site.

De verkiezing

De winnaar zal eind april, rond Wereldboekendag, bekendgemaakt worden. De vijfentwintig boekhandels die lid uitmaken van Confituur bepalen samen de uitslag. Wie wint zal Peter Terrin opvolgen, de laureaat van 2022. Onder andere Jeroen Olyslaegers en Charlotte Van Den Broeck wonnen de prijs in het verleden.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.