Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit schreven onze recensenten over de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022
0 Reacties
© Henk Veenstra / © Mark Uyl / © Saskia Vanderstichele / © Koppernik / © Annaleen Louwes
© Henk Veenstra / © Mark Uyl / © Saskia Vanderstichele / © Koppernik / © Annaleen Louwes © Henk Veenstra / © Mark Uyl / © Saskia Vanderstichele / © Koppernik / © Annaleen Louwes
literatuur

Dit schreven onze recensenten over de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022

Een “grote roman”, “loeispannende verhalen” en “poëtische verstilling”: op 10 november weten we welk boek wordt bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs.

Schrijvers Anjet Daanje, Auke Hulst, Carmien Michels, Donald Niedekker en Niña Weijers zijn de kanshebbers voor de Boekenbon Literatuurprijs. Op donderdag 10 november maakt de jury bekend wie van de genomineerde schrijvers met 50.000 euro naar huis gaat.

De Boekenbon Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek dat verscheen tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022. Fictie én non-fictie komen in aanmerking.

Dit is de shortlist van vijf titels met links naar onze recensies:

Anjet Daanje - Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)

‘Geen roman en ook niet echt een verkapte biografie maar een vergaarbak eigenmachtig aaneen gecomponeerde loeispannende verhalen. Als gevolg van de subtiele, constante ontregeling kijk je anders aan tegen begrippen als tijd, ruimte en werkelijkheid’, schrijft Barber van de Pol in haar recensie.

Auke Hulst - De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)

De verteller in Auke Hulsts zevende roman wil ontsnappen uit de klem van de eenzaamheid en zet alle middelen van de verbeelding in om dat doel te bereiken. Met deze grote roman schreef Auke Hulst een van de sterkste boeken van de laatste jaren.

Lees de recensie van Mathijs Sanders.

Carmien Michels - Vaders die rouwen (Querido)

Met haar verhalenbundel mikt Carmien Michels hoog: ze wil iets wezenlijks vertellen over rouw en kwetsbare vaders. Daarbij schippert ze tussen poëtische verstilling en komische uitbundigheid, waarbij kleine details haar schrijfplezier blootleggen.

Lees hier de recensie van Lise Delabie.

Donald Niedekker - Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)

Met zijn originele invulling van Willem Barentsz’ beroemde pooltocht is Donald Niedekker klaar voor een groter publiek. Al blijft het opletten: de ene waarheid is de andere niet, zo houdt de even verrassende als onvoorspelbare verteller ons voortdurend voor.

Lees hier de recensie van Laurent De Maertelaer.

Niña Weijers - Zelf doen (Atlas Contact)

Autonomie is een terugkerend thema in Zelf doen, waarin Niña Weijers essayeert over kunst, literatuur en haar leven, en een pleidooi houdt voor dubbelzinnigheid. Persoonlijk is ze altijd, navelstaarderig nooit.

Lees hier de recensie van Koen Schouwenburg.

Over de prijs

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs beoordeelde dit jaar een recordaantal van 565 door uitgeverijen ingezonden titels. In 2021 waren dat er 486 titels.

De jury bestaat uit: Guy Verhofstadt (juryvoorzitter en Europarlementslid), Jozefien Van Beek (recensent De Standaard), Jeroen Dera (docent Nederlandse letterkunde aan Radboud Universiteit Nijmegen), Wim Oosterlinck (radiopresentator en host van boekenpodcast drie boeken), Miriam Piters (docent Nederlands aan Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum), Ronnie Terpstra (Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden) en Dominique van Varsseveld (recensent NRC)

Bij de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs hoort vanaf dit jaar ook een Boekenbon Betoog: een eigenzinnige visie op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld. Guy Verhofstadt neemt de eerste editie van het Boekenbon Betoog voor zijn rekening.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs en heette de voorbije jaren ook ECI Literatuurprijs en BookSpot Literatuurprijs. De Boekenbon Literatuurprijs 2021 werd gewonnen door Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz. In 2020 ging de prijs naar Oek de Jong voor Zwarte schuur.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.