Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit is de shortlist voor de Boon Literatuurprijs 2024
0 Reacties
© Stephan Vanfleteren / Raúl Neijhorst / Keke Keukelaar / Annelie Musters
© Stephan Vanfleteren / Raúl Neijhorst / Keke Keukelaar / Annelie Musters © Stephan Vanfleteren / Raúl Neijhorst / Keke Keukelaar / Annelie Musters
literatuur

Dit is de shortlist voor de Boon Literatuurprijs 2024

Ilja Leonard Pfeijffer, Richard Osinga, Matthijs de Ridder, Allard Schröder en Astrid Roemer prijken op de shortlist van de prestigieuze Vlaamse literatuurprijs. Lees hier onze recensies. Ook de shortlist voor kinder- & jeugdliteratuur is bekendgemaakt.

Rijft Ilja Leonard Pfeijffer alsnog een grote literatuurprijs binnen, nadat hij afviel voor de Boekenbon? Zijn bestseller Alkibiades is geselecteerd voor de shortlist van de Boon Literatuurprijs, die de jury vandaag bekendmaakt.

Naast Alkibiades dingen nog vier andere kanshebbers mee naar de prijs voor de beste Nederlandstalige fictie en non-fictie. Je vindt ze hieronder, met een link naar de recensies uit de lage landen of uit de kranten.

Alkibiades - Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)

Met Alkibiades zet Ilja Leonard Pfeijffer een titanische prestatie neer, schreef Maarten Dessing in zijn recensie voor de lage landen.

DealersDochter - Astrid H. Roemer (Prometheus)

“In haar ijzersterke, zinderende roman DealersDochter” laat Roemer, “naast de pijn van slavernij ook een glimp van heling schijnen over Paramaribo”, schrijft Maria Vlaar.

Munt - Richard Osinga (Wereldbibliotheek)

“Opnieuw levert Richard Osinga een rijke, fraai gecomponeerde roman af die op veel manieren is te lezen. Maar Munt is óók een herhaling van zetten die doet verlangen naar minder gekunsteld proza”, schrijft Maarten Dessing.

Paul van Ostaijen - Matthijs de Ridder (Pelckmans)

“Matthijs de Ridder bewijst met zijn werk dat het leven van Van Ostaijen, dat slechts duurde van 1896 tot 1928, zelf rijk en boeiend genoeg is om er bijna negenhonderd (!) pagina’s over te lezen”, schrijft Janneke Weijermars.

Sellinger - Allard Schröder (De Bezige Bij)

“Een boek dat niet van deze wereld is ”, schreef de Volkskrant.

Shortlist kinder- en jeugdliteratuur

Gelukkig en blij - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (Querido)

Kijk dan toch! - Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)

Neem nooit een beste vriend - Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)

Nog lang geen later - Kees Spiering & Jeska Verstegen (Luitingh – Sijthoff)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

De winnaar

Op dinsdag 26 maart kennen we de winnaars van de Boon voor ‘kinder- en jeugdliteratuur’ en voor ‘fictie en non-fictie’. Zij ontvangen allebei 50.000 euro, alle auteurs op de shortlists krijgen €2.500 en in de twee categorieën is er ook een publieksprijs van 5.000 euro. De winnaars worden bekendgemaakt in de Warande in Turnhout, gaststad van de derde editie van deze literatuurprijs.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.