Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dirigent Philippe Herreweghe krijgt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste
0 Reacties
© Charlie De Keersmaecker
© Charlie De Keersmaecker © Charlie De Keersmaecker
kunst

Dirigent Philippe Herreweghe krijgt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

Philippe Herreweghe ontvangt op 18 mei 2021 de Ultima voor Algemene Culture Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap vanwege zijn gave om een breed publiek aan te boren zonder artistieke compromissen te sluiten. De dirigent richtte het internationaal vermaarde kamerkoor Collegium Vocale Gent op, dat onlangs zijn vijftigste verjaardag vierde. Hij geldt ook als één van de grootste Bach-kenners ter wereld.

Door zijn revolutionaire en verfrissende kijk op barokmuziek slaagt Philippe Herreweghe er moeiteloos in om de brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Deze onafgebroken inzet en visie maken van hem al 50 jaar een van Vlaanderens belangrijkste muzikale figuren.

Met die woorden vat de jury van de Ultima’s de verdiensten van roemt Philippe Herreweghe (°1947) treffend samen. Ze roemen Herreweghe ook voor het uitbouwen van Collegium Vocale Gent tot een wereldbekend klassiek merk. Het kamerkoor is zonder twijfel Herreweghes grootste verwezenlijking en hij wordt er dan ook vaak in één adem mee genoemd.

Herreweghe, gediplomeerd geneeskundige en psycholoog, richtte Collegium Vocale op in 1970 in zijn thuisstad Gent. In het begin was het kamerkoor nog zeer klein. Samen met een paar medestudenten richtte hij het ensemble op vanuit een liefde voor vocale muziek, barok en Bach. Hun voor die tijd frisse en authentieke aanpak maakte al snel furore in binnen- en buitenland. Collegium Vocale Gent had dan ook al snel een uitmuntende reputatie, waar na 50 jaar nog niks op ingeboet is.

[Repetitie van Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe voor Passions 2020 in het Concertgebouw Brugge]

Intussen gooit hij ook met de Toscaanse spin-off Collegium Vocale Crete Senesi hoge ogen, net als eerder met zijn werk als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra (toen het nog deFilharmonie heette) en het Franse Orchestre des Champs-Elysées.

Herreweghe geldt wereldwijd als één van de grootste kenners van Johann Sebastian Bach. Maar zijn oeuvre is veel omvattender en bevat uitstappen naar tal van eeuwen, muziekstromingen en bewerkingen. Behalve barokmuziek maakte Philippe ook altijd ruimte voor de presentatie van 20ste-eeuwse meesterwerken en de samenwerking met cineasten, componisten, ensembles hedendaagse muziek en theatermakers.

Bijzonder is ook de wijze waarop Herreweghe zijn vele successen boekte: hij koos altijd voor de op papier minder toegankelijke componisten; de genres waarin niemand brood zag; het complexe samenspel; de authentieke materialen van weleer. Toch is net hij erin geslaagd om een breder publiek aan te boren zonder compromissen te sluiten of een internationaal kennerspubliek van zich te vervreemden.

Naast dat duizelingwekkende palmares is zijn bescheidenheid minstens even frappant. Zo noemde hij zichzelf ooit een ‘trambestuurder’ of zelfs een ‘hovenier’ die de immense tuin van de muziekgeschiedenis helpt onderhouden. De kansen die hij gaf en geeft aan jong en aanstormend talent zorgen er ook voor dat deze tuin kan blijven bloeien. 2020 was het jaar waarin zijn Collegium Vocale Gent zijn vijftigste verjaardag vierde. “Dat indrukwekkende parcours alleen al verdient deze prijs”, klinkt het nog in het persbericht over de Ultima’s.

‘De klank van de wereld veranderd’

De lange, internationale carrière van Philippe Herreweghe kwam in de loop der decennia een paar keer aan bod in Ons Erfdeel (sinds 2020 de lage landen).

In 1986 was er een eerste keer aandacht voor Herreweghe, die toen al “tot ver over onze grenzen een begrip in het muziekbedrijf” was geworden. “Herreweghe en zijn collegium [bieden] een ervaring die op zijn minst verbijsterend is. Het ensemble munt uit door zijn zowel vocale als stilistische homogeniteit en door zijn individueel sterke en gevormde stemmen”, schreef Jan Herman toen.

In 2001 schreef Jan Rubinstein dat het allerminst toeval is dat Philippe Herreweghe “door zijn consequente artistieke visie en zijn aimabele verbondenheid met de muziek al op verschillende plaatsen verdiende erkenning kreeg”.

En in 2010, bij de veertigste verjaardag van Collegium Vocale Gent, noteerde Rudy Tambuyser: “Zij hebben, zonder zweem van overdrijving, de klank van de wereld veranderd. Ten goede.”

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.