Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dichter Dewi de Nijs Bik is de Nederlandstalige deelnemer aan het Europees festival Transpoesie
0 Reacties
© Stefan Rustenburg
© Stefan Rustenburg © Stefan Rustenburg
literatuur

Dichter Dewi de Nijs Bik is de Nederlandstalige deelnemer aan het Europees festival Transpoesie

Al meer dan tien jaar introduceert Transpoesie dichters uit heel Europa in Brussel, op het openbare vervoer en met bonte poëzieavonden. Het festival viert zo de meertaligheid rond de Europese Dag van de Talen (26 september). Lees hier het Transpoesie-gedicht Totem van Dewi de Nijs Bik.

Voor de Europese Dag van de Talen (26 september) nodigt het Europees festival Transpoesie een week lang talentvolle dichters uit 26 Europese landen en regio's uit in Brussel. Hun gedichten worden geafficheerd in het openbare vervoer in de originele taal, het Nederlands, Frans én Engels.

Deze editie van het poëzieproject staat in het teken van vrouwelijke stemmen en de art nouveau. Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren selecteert ieder jaar de Nederlandse inzending en koos voor dichter en oud-schrijfresident Dewi de Nijs Bik, die net haar debuutbundel Indolente uitbracht.

Lees hier haar Transpoesiegedicht Totem.

Totem

Afstand is nodig
om naar elkaar toe te groeien;
er is altijd afstand nodig.
Het woord kan onze schelp zijn
zoals het ons lichaam past: korst
die soms nog wond is, soms
de korst weer wond geworden.
De schelp groeit mee met de grillen
van haar dragers: iedereen
heeft een bed nodig – de genezing
ligt in die wond besloten.
Het bed kan onze schelp zijn
waaraan grillig vlees zich hecht;
ruimte is nodig.
Er is altijd een ruimte.

Dewi de Nijs Bik zal optreden in Brussel op 26 september in de Citizens’ Garden en het Liszt Institute. De middag erop, op 27 september, zal zij met andere dichters in gesprek gaan tijdens een poëtische lunch in het prachtige Maison Hannon. Bekijk hier het volledige programma van Transpoesie.

Dewi de Nijs Bik

Dewi de Nijs Bik (1990) is dichter en woont in Amsterdam. Ze publiceerde dit voorjaar haar poëziedebuut Indolente bij de Arbeiderspers waarin ze onder meer schrijft over eten, geschiedschrijving en de oester. In deze bundel gaat ze op zoek naar een taal en een vorm die ons gedeelde verleden tastbaar maken.

Haar teksten verschenen daarnaast op papier in literaire tijdschriften als DW B, Poëziekrant en nY en als audiowerk op DIG en bij Opium en Nooit meer slapen. Regelmatig draagt ze voor op diverse podia in Nederland en België. Ze schreef tien jaar lang artikelen en interviews voor Indisch maandblad Moesson en was redacteur bij poëziepodium Perdu. In 2018 nam ze deel aan de Parijsresidentie van deBuren.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.