Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze zes dichters zijn genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021
0 Reacties
literatuur

Deze zes dichters zijn genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021

Op Wereld Poëziedag, 21 maart, weten we wie de Herman de Coninckprijs 2021 wint. Dit zijn de zes genomineerden: Kreek Daey Ouwens, K. Michel, Wout Waanders, Alfred Schaffer, Maud Vanhauwaert en Anne Vegter. De bundels van de laatstgenoemde drie dichters zijn gerecenseerd in de lage landen.

In 2021 kiest de Herman de Coninckprijs de beste bundels uit de titels die tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020 zijn verschenen. In totaal zijn 115 bundels ingestuurd, waarvan 29 debuten. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

Het prijzengeld bedraagt € 7.500. De bekendmaking van de laureaat en de digitale uitreiking vinden plaats op 21 maart 2021 (Wereld Poëziedag) op begeerte.be.

Dit zijn de zes genomineerde bundels, waar het kan met een link naar onze recensie.

‘& rol door’ van K. Michel (Atlas Contact)

Lees hier onze uitgebreide analyse van Michels “grensverkennende poëzie”.

‘Wie was ik’ van Alfred Schaffer (De Bezige Bij)

“In zijn vorige bundels verkent Alfred Schaffer identiteit als een bij uitstek politieke kwestie, maar in Wie was ik kiest hij voor een persoonlijke invalshoek, door de schijnwerper te richten op zijn eigen familieverleden”, schrijft Laurens Ham over de recentste laureaat van de P.C. Hooft-prijs.

Lees meer

‘Het stad in mij’ van Maud Vanhauwaert (Das Mag)

“In Het stad in mij verzamelt Maud Vanhauwaert de poëtische interventies en experimenten die ze ondernam als negende stadsdichter van Antwerpen (2018-2019). Poëzie als een manier om elkaar te leren verstaan en de ander dichter te benaderen, daar is het Vanhauwaert om te doen. Haar verzen zijn vrolijk en ontwapenend, maar toch weet ze de dingen ook op scherp te zetten”, schrijft Liesbeth D’hoker.

Lees meer

‘Big data’ van Anne Vegter (Querido)

“Big data laten zien wie je bent, is een populaire opvatting over deze vorm van gegevensanalyse. In de gelijknamige zesde gedichtenbundel van Anne Vegter (1958) blijkt het helemaal niet zo gemakkelijk om identiteiten vast te leggen”, schrijft Maarten Buser over de onlangs benoemde stadsdichter van Rotterdam en ex-Dichter des Vaderlands.

Lees meer

‘Guillaume’ van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek)

Niet besproken.

Parkplan van Wout Waanders (De Harmonie)

Niet besproken.

Jury en bloemlezing

De jury van de Herman de Coninckprijs bestaat uit Anne ter Beek, Kristien Bonneure, Elke Brems (juryvoorzitter), Kristien Hemmerechts en Marije Koens.

Op 21 maart 2021 (Wereld Poëziedag) wordt niet alleen de laureaat van de Herman de Coninckprijs bekendgemaakt, maar ook De 44 voorgesteld: de tweede jaargang van de bloemlezing met de beste gedichten uit de ingezonden bundels van de Herman de Coninckprijs. Die bloemlezing wordt verspreid in de meeste Vlaamse en Nederlandse boekhandels, bevat 44 door de jury geselecteerde gedichten en kost €2,5. Bij aankoop van deze bloemlezing krijg je een gratis poster met een gedicht uit de bundel die de Herman de Coninckprijs heeft gekregen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.