Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze jonge schrijvers gaan aan de slag met Stijn Streuvels
0 Reacties
© Damon De Backer
© Damon De Backer © Damon De Backer
150 jaar Stijn Streuvels
literatuur

Deze jonge schrijvers gaan aan de slag met Stijn Streuvels

Zeven jonge schrijvers laten zich voor Het uitzicht der dingen inspireren door het oeuvre van Stijn Streuvels. Zij krijgen begeleiding van de auteurs Joost Devriesere en Anneleen Van Offel.

De zeven woordkunstenaars van het creatieve project Het uitzicht der dingen hebben twee opdrachten. Ten eerste: een literaire tekst schrijven waarin het werk van de 150 jaar geleden geboren Stijn Streuvels wordt weerkaatst. Dat kan poëzie, proza of slam poetry zijn. En ten tweede schrijven ze ook een beschouwende tekst over de figuur, de persoon of het karakter van Streuvels.

Dit zijn de zeven jonge schrijvers:

Hans Depelchin (1991) is schrijver en performer. Hij studeerde woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen. Zijn kortverhalen en gedichten verschenen in Tirade, Extaze, Kluger Hans, Deus Ex Machina, DW B en Het Liegend Konijn. In november 2020 verscheen zijn debuutroman Weekdier bij uitgeverij De Geus.

Loeke Vanhoutteghem (1996) won in 2020 het West-Vlaams kampioenschap slam poetry. Ze studeerde master of arts in de vergelijkende letterkunde. Ze staat met haar voeten in verschillende literaire genres, gaande van (performance)poëzie, proza, tot lied- en theaterteksten.

Alice Spinoy (1997) woont in de dokterswoning waar vroeger Stijn Streuvels’ geboortehuis stond. Het liefst schrijf ze over aardige mensen die met ongewone zaken wordt geconfronteerd. Zij is één van de talenten uit het collectief van de Letterzetter.

Laura Nollet (1994) is het derde talent van het collectief van de Letterzetter. In 2020 haalde Laura de finale van Het Rode Oor (de verhalenwedstrijd voor het beste erotische verhaal van de Lage Landen van deBuren) met de tekst ‘Girls just wanna have fun’. Daarin verkent een transpersoon voor de eerste keer haar lichaam.

Salma Nachi (1997) is het vijfde talent van het collectief van de Letterzetter dat deelneemt aan dit project. Nog voor ze kon schrijven dacht Salma reeds in verhalen. Hoewel ze bekend staat als ‘het meisje dat altijd lacht’, beschrijft ze haar werk toch eerder als eenzaam en treurig.. Haar debuutroman Onder de lucht verschijnt in 2022 bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Martijn Verhelst (1998) woont in Deerlijk. Op zijn vijftiende volgde hij literaire creatie aan SAMWD Harelbeke. In 2016 werd zijn deelname aan Kunstbende beloond met een tweede plaats in de voorronde van Kortrijk. Martijn nam in 2020 deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven.

Joke De Kerpel (1992) woont in Lauwe en is als orthopedagoge geboeid door mensen die buiten de lijntjes leven. Ze schrijft gedichten en korte verhalen met een licht ironische ondertoon over personages die zoekende zijn. Ze post regelmatig flarden inspiratie op Instagram als @darteledichter. Joke haalde in 2020 de top drie van de Uitdaging (Mijn Azertyfactor), een schrijfwedstrijd van Creatief Schrijven.

In het voorjaar van 2022 wordt de publicatie van Het uitzicht der dingen gepresenteerd in Kortrijk. De bijbehorende tentoonstelling reist van december 2021 tot december 2022 rond in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/embed/7dZsDMuLl_o
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.