Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze jonge illustratoren laten zich inspireren door Stijn Streuvels
0 Reacties
© Damon De Backer
© Damon De Backer © Damon De Backer
150 jaar Stijn Streuvels
literatuur

Deze jonge illustratoren laten zich inspireren door Stijn Streuvels

Acht jonge grafische talenten illustreren een boek met nieuwe literaire teksten geïnspireerd door het leven en werk van Stijn Streuvels.

Voor het creatieve project Het uitzicht der dingen maken zeven jonge schrijvers en acht jonge illustratoren een boek en een tentoonstelling waarin het werk van Stijn Streuvels wordt weerkaatst.

Dit zijn de acht illustratoren die zich laten inspireren door Streuvels, die 150 jaar geleden werd geboren.

Toon Delanote (1987) studeerde illustratie aan het KASK in Gent. Hij ontwierp de cover van Maarten Goethals’ roman De fragmenten en illustreerde samen met Charlotte Peys het boek Soms ben ik een ontdekkingsreizer. In 2020 won hij de eerste prijs van de Vlaamse selectie Biennial Bratislava (Villa Verbeelding).

Willem Moreel (1996) volgt de master Schilderskunst aan Sint Lukas Gent. Hij groeide op in de streek van het Lijsternest en is dan ook bekend met het landschap van Stijn Streuvels.

Klaas De Baere (1995) bevindt zich op de grens tussen de beeldende kunsten en illustratie. Hij studeerde vrije beeldende kunsten aan Sint-Lucas. In zijn praktijk speelt schrijven een grote rol. Deze teksten vertaalt hij naar vormen die bijdragen tot een groter geheel.

Lara Jakoba Breine (1992) illustreert al enkele jaren voor het collectief van de Letterzetter. Als mentor werkt ze voornamelijk met kunstenaars met een beperking. In 2016 schreef ze het boek Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem over haar samenwerking met kunstenaar Arnaud Rogard. Op dit moment werkt ze samen met auteur Jonas Bruyneel aan een beeldverhaal.

Larissa Viaene (1990) is tekenares, performer en beeldend kunstenaar. Ze illustreerde onder meer voor Deus Ex Machina, het collectief van de Letterzetter en Astrid Haerens. Ze illustreerde de twee dichtbundels van dichteres Siel Verhanneman: Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd en Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn (Standaard Uitgeverij).

Flore Deman (1992) haalde in 2020 de shortlist van de World Illustration Awards met haar illustratie ‘The Narcissist’. Ze is de huisillustratrice van Memento Woordfestival Kortrijk, tekent voor het collectief van de Letterzetter, poëziefestival Watou, Poëzieweek, De Morgen Magazine, Reveil Vlaanderen en Creatief Schrijven. In het najaar van 2020 verschenen twee kinderboeken van haar hand bij uitgeverij Pelckmans.

Shanna Coppens (1990) is illustrator en vormgeefster. In 2020 verzorgde ze de vormgeving van het Mementoboek, een publicatie met werk van de talenten uit het collectief van de Letterzetter. Op de Picturale 2013 won ze de Knack Weekendprijs Illustratie bij het artikel ‘Een niet te stillen honger’.

Xavier Truant (1987) woont en werkt in Kortrijk. Hij illustreerde onder meer voor De Morgen, Humo, uitgeverij De Eenhoorn en Knack. In 2020 verscheen zijn graphic novel Lancelot.

In het voorjaar van 2022 wordt de publicatie van Het uitzicht der dingen gepresenteerd in Kortrijk. De bijbehorende tentoonstelling reist van december 2021 tot december 2022 rond in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/embed/7dZsDMuLl_o
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.