Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze debuten maken kans op de Bronzen Uil 2022
0 Reacties
literatuur

Deze debuten maken kans op de Bronzen Uil 2022

Wie schreef het beste Nederlandstalige debuut van het voorbije jaar? De jury van de Bronzen Uil selecteerde zes schrijvers. Wij bespraken hun genomineerde boeken.

Zes debutanten zijn genomineerd voor de Bronzen Uil, die op 10 december zal worden uitgereikt. In de selectie van de jury komt een duidelijke aandacht voor maatschappelijke thema’s naar voren: vier werken zijn geworteld in migratie en oorlog, één roman laat zich lezen als een zelfonderzoek naar seksualiteit, en een laatste biedt een blik op eenzaamheid in de stad.

Dit is de shortlist.

‘821 mensen die er ook toe doen’ van Anna van der Kruis

In haar debuut bundelt Anna van der Kruis portretten van anonieme stedelingen. Volgehouden moed in het aanschijn van eenzaamheid is een van de verbindende factors.

‘De gelijktijdigheid der dingen’ van Frouke Arns

In haar prozadebuut laat Frouke Arns de levensgeschiedenis van een tachtigjarige Duitse weduwe kruisen met het wedervaren van een jonge, homoseksuele Syrische vluchteling. Vertrekpunt voor deze roman was een nieuwsfoto van een Syrische jongen op een fiets in het Hoge Noorden, zegt Arns in De Gelderlander.

‘Aleksandra’ van Lisa Weeda

Via het verhaal van een door oorlog verscheurde Oekraïense Kozakkenfamilie maakt Lisa Weeda de geschiedenis van een heel land inzichtelijk. De Nederlands-Oekraïense schrijver doet dat met een magisch-realistische laag die het boek tot een soort koortsige droom maakt. Weeda’s debuut haalde eerder dit jaar de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Lees onze recensie.

‘Diepdiepblauw’ van Nikki Dekker

In Diepdiepblauw onderwerpt een jonge vrouw haar eigen seksualiteit aan een grondig zelfonderzoek. Haar caleidoscopische zoektocht naar antwoorden wordt afgewisseld met kennis over het rijke leven van onderwaterdieren.

Een recensie volgt.

‘Brandingen’ van Paul Verrept

Vanuit hun huis met zicht op zee zien een vrouw en man vijf lichamen aanspoelen. In zijn prozadebuut voor volwassenen schetst Paul Verrept hoe die ontdekking als een breuklijn door de fundamenten van een relatie loopt.

‘Honingeter’ van Tülin Erkan

Met Honingeter schreef Tülin Erkan een debuutroman over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van plekken en mensen, zelfs als je je nooit ergens helemaal thuis voelt.

Lees onze recensie.

Bekendmaking op 10 december

De Bronzen Uil is de Nederlandstalige literaire debuutprijs van het Algemeen-Nederlands Verbond en Willemsfonds vzw. De prijs wordt uitgereikt tijdens het literaire festival Het Betere Boek, dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 10 december in de Krook in Gent. De winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en krijgt een schrijfresidentie aangeboden. Vorig jaar won Caro Van Thuyne, met haar romandebuut Lijn van wee en wens.

De jury van 2022 wordt voorgezeten door Jos Geysels en bestaat verder uit Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme, Sylvain Peeters, Wim Van Gelder en Yasmine Allas.

Dit jaar wordt ook een lezersprijs ingesteld. Die zal worden uitgereikt door lezersjury’s in Antwerpen, Brugge, Leuven en Gent en de leesjury van het Algemeen-­Nederlands Verbond.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.