Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze debutanten maken kans op de Bronzen Uil 2021
0 Reacties
© Afra Asiabi / Fjodor Buis / Marianne Hommersom / Gaby Jongelen / Toine Donk
© Afra Asiabi / Fjodor Buis / Marianne Hommersom / Gaby Jongelen / Toine Donk © Afra Asiabi / Fjodor Buis / Marianne Hommersom / Gaby Jongelen / Toine Donk
literatuur

Deze debutanten maken kans op de Bronzen Uil 2021

Wie schreef de beste debuutroman van het voorbije jaar? Volgens de jury van de Bronzen Uil is het één van deze schrijvers: Simone Atangana Bekono, Amarylis De Gryse, Tobi Lakmaker, Vincent Merjenberg, Sholeh Rezazadeh of Caro Van Thuyne. Wij bespraken hun genomineerde boeken.

De Bronzen Uil is de Nederlandstalige literaire debuutprijs van het Willemsfonds vzw en het Algemeen-Nederlands-Verbond. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het literaire festival Het Betere Boek, dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 9 oktober.

Onderstaande zes boeken, verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021, zijn genomineerd.

‘Confrontaties’ van Simone Atangana Bekono

Na haar goed onthaalde dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017) debuteert Simone Atangana Bekono met een roman, Confrontaties. Thema’s als racisme keren terug in dat boek, maar waarom kreeg de dichterlijke taal dit keer zo weinig ruimte?

Volledige recensie.

‘Varkensribben’ van Amarylis De Gryse

In het debuut van de prille dertiger Amarylis De Gryse wordt veel gegeten, en draaien mensen rondjes. Dit is een melancholisch en grappig boek over mensen die de neiging hebben om te volgen, maar toch gezien willen worden. Moeten worden.

Volledige recensie.

‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ van Tobi Lakmaker

In dit boek neemt Tobi Lakmaker de lezer mee op een anekdotische, ietwat chaotische reis: herinneringen aan zijn seksuele ervaringen met zowel meisjes als jongens en zijn zoektocht naar de contouren van zichzelf. De geschiedenis van mijn seksualiteit gaat evengoed over jongvolwassen zijn, schrijverschap, intimiteit, zien en gezien worden. (Toen dit debuut verscheen, heette Tobi Lakmaker nog Sofie.)

Volledige recensie.

‘De grijzen’ van Vincent Merjenberg

In zijn debuut gaat het Vincent Merjenberg niet om de oplossing van het mysterie, maar om een aantal kleinere verknoopte levenslijnen en vertellingen.

Volledige recensie.

‘De hemel is altijd paars’ van Sholeh Rezazadeh

Amper zes jaar woont Sholeh Rezazadeh in Nederland, maar dat blijkt lang genoeg om het Nederlands een eigen, poëtische klank mee te geven. Haar debuut is een dromerig boek over de liefde voor bomen en eenzaam overleven in een nieuw land.

Volledige recensie.

‘Lijn van wee en wens’ van Caro Van Thuyne

In het romandebuut van Caro Van Thuyne volgen we de lange tocht van een rouwende vrouw, die haar verdriet verwerkt door nieuwe woorden te verzinnen en toe te geven aan haar ‘velverlangen’.

Volledige recensie.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.