Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze auteurs staan op de longlist van De Boon Literatuurprijs
0 Reacties
literatuur

Deze auteurs staan op de longlist van De Boon Literatuurprijs

Vijftien schrijvers maken nog kans op de Boon, een literatuurprijs waarbij zowel fictie als non-fictie in aanmerking komen. ‘Opvallend is de aandacht voor prangende maatschappelijke kwesties’, zei juryvoorzitter Joke van Leeuwen over de selectie, met onder meer Auke Hulst, Tom Lanoye, Emy Koopman, Tülin Erkan en Heleen Debruyne. Er is ook een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, met eveneens nog vijftien kanshebbers.

Op 30 maart 2023 wordt in Gent voor de tweede keer De Boon uitgereikt en zopas heeft de jury daarvoor haar longlist bekendgemaakt. Daarop staan volgens voorzitter Joke van Leeuwen “zowel jonge debutanten als gevestigde waarden, die een mengeling brengen van fictie, persoonlijke verhalen en essayistische non-fictie”.

Hieronder vind je een overzicht van de vijftien titels op de longlist, met links naar de recensies in ons archief. Midden januari volgt een shortlist van vijf titels. Een plaats op de shortlist is goed voor 2.500 euro. De winnaar krijgt 50.000 euro. Bij de eerste editie van De Boon, begin dit jaar uitgereikt in Oostende, was dat Marieke Lucas Rijneveld voor de roman Mijn lieve gunsteling.

Tom Lanoye - De draaischijf (Prometheus)

De wereld is een schouwtoneel, schreef William Shakespeare. En soms, in moeilijke omstandigheden, een schouwtoneel met een draaischijf, vult Tom Lanoye aan. De hoofdpersoon van zijn recentste roman moet alles doen om rechtop te blijven staan. Aan de lezer om te oordelen of dat is gelukt, oordeelde Maarten Dessing in zijn stuk.

Heleen Debruyne - De huisvriend (De Bezige Bij)

Door te graven in haar familieverleden onderzoekt Heleen Debruyne in De huisvriend haar eigen evolutie van meisje naar vrouw en moeder. Daarbij stelt ze scherpe vragen over ouderschap, verantwoordelijkheid voor je eigen lot en de mogelijkheid om een andere weg in te slaan dan je voorbestemde levenspad, schreef Wout Vlaeminck in zijn recensie.

Auke Hulst - De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)

De verteller in Auke Hulsts zevende roman wil ontsnappen uit de klem van de eenzaamheid en zet alle middelen van de verbeelding in om dat doel te bereiken. Met deze grote roman schreef Auke Hulst een van de sterkste boeken van de laatste jaren. Lees de recensie van Mathijs Sanders

Suzanna Jansen - De omwenteling (Ambo/Anthos)

Niet besproken, in ons archief vind je een recensie van haar bestseller Het pauperparadijs.

Nikki Dekker - diepdiepblauw (De Bezige Bij)

Met een boek vol bedenkingen over opgroeien als biseksuele vrouw, afgewisseld met kennis over het rijke leven van waterdieren, schreef Nikki Dekker een avontuurlijke maar niet altijd even geslaagde debuutroman, vond Dirk Vandenberghe in zijn recensie.

Lieve Joris - Hildeke (Atlas Contact)

Niet besproken, in ons archief vind je diverse stukken over Joris’ werk.

Tülin Erkan - Honingeter (Pelckmans)

Een debuutroman over de zoektocht naar de juiste woorden en hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van plekken en mensen, zelfs als je je nooit ergens helemaal thuis voelt. Lees hier de recensie van Dirk Vandenberghe.

Jeroen Theunissen - Ik = cartograaf (De Bezige Bij)

Tegenover het snelle, geconnecteerde leven stelt Theunissen het lage, trage perspectief van de wandelaar. Toch is Ik = cartograaf meer dan een wandelboek. Het is ook een rijke verzameling van onderweg gesprokkelde verhalen, met als doel: de verbeeldingskracht en de levenslust opnieuw oppoken, schrijft Liesbeth D’Hoker in haar bespreking.

Anne Eekhout - Mary (De Bezige Bij)

De opzet van Anne Eekhouts vierde roman is goed: Mary Wollstonecraft Shelley, auteur van Frankenstein, uit de schaduw van haar roemruchte context schrijven. Helaas laat haar rechttoe rechtaan stijl te weinig overeind van Mary’s complexe geest, vond Liesbeth D’Hoker in haar recensie.

Abdelkader Benali - Paradijsvogel boven de Hoge Woerd (De Arbeiderspers)

Niet besproken, maar Benali’s werk kwam al vaker aan bod. Ook schreef hij zelf diverse bijdragen, waaronder een fraaie ode aan de bastaardtaal.

Lara Taveirne - Pluto (Prometheus)

Niet besproken.

Emy Koopman - Tekenen van het universum (Prometheus)

‘De waarde van haar derde boek is niet zozeer de nietsontziende echtheid, maar haar pleidooi om irrationele emoties een volwaardige plaats te geven in serieuze literatuur’, schreef Lise Delabie in haar recensie.

Adriaan van Dis - Vijf vrolijke verhalen (Atlas Contact)

Niet besproken. Van Dis’ eerdere werk kwam uitgebreid aan bod, en hij schreef zelf ook een mooie bijdrage over de vele talen die zijn werk kleuren.

Geert Buelens - Wat we toen al wisten (Querido)

Buelens’ boek over de vergeten groene geschiedenis van 1972 is een van de titels die Pieter Leroy bespreekt in zijn uitvoerige stuk over hedendaags milieubesef.

Niña Weijers - Zelf doen (Atlas Contact)

Autonomie is een terugkerend thema in Zelf doen, waarin Nina Weijers essayeert over kunst, literatuur en haar leven, en een pleidooi houdt voor dubbelzinnigheid. Persoonlijk is ze altijd, navelstaarderig nooit. Lees hier de recensie van Lieke van den Krommenacker

Longlist de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

Juryvoorzitter Sven Speybrouck over de selectie: ‘De jury koos 15 boeken, maar ieder jurylid had daarnaast ook een paar persoonlijke favorieten die het net niet gehaald hebben. Dan weet je dat het écht een goed jaar was met een rijke oogst.’

Dit zijn de vijftien kanshebbers:

Applaus voor mijn vinger - Erik van Os & Jan Jutte (Querido)

De gouden baard - Klaas Verplancke (Querido)

De rest van ons leven - Els Beerten (Querido)

Het grote leven van kleine Fons - Henry Lloyd & Laurens Rawie (Querido)

Het huis van Hopper - Yvonne Jagtenberg (Querido)

Ik ben HIER! - Joke van Leeuwen (Querido)

Ik denk dat ik ontvoerd ben - Pim Lammers & Sarah Van Dongen (Querido)

Misjka - Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)

Morris - Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)

Mot en de metaalvissers -Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)

Onheilsdochter - Jean-Claude van Rijckeghem (Querido)

Patroon - Marco Kunst (Gottmer Uitgevers Groep)

Schildpad en ik - Marit Törnqvist (Querido)

Wolvenweer - Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar (Querido)

Zie jij wat ik zie? - Tineke Meirink (Ploegsma - WPG Kindermedia)

Ook hieruit wordt over anderhalve maand een shortlist gepuurd. De winnaar kennen we op 30 maart 2023. De uitreiking vindt plaats in de Theaterzaal van De Vooruit, een samenwerking tussen de openbare bibliotheek De Krook, kunstencentrum VIERNULVIER en stad Gent. Begin dit jaar ging de prijs (goed voor 50.000 euro) naar Pieter Gaudesaboos.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.