Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze auteurs maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2020
0 Reacties
literatuur

Deze auteurs maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2020

De longlist van de Boekenbon Literatuurprijs is bekend: vijftien auteurs maken nog kans op deze bekroning (goed voor €50.000). Het gaat om grote namen als Maarten ’t Hart, Herman Koch, Oek de Jong en Mensje van Keulen, maar ook jonger talent als Thomas Heerma van Voss, Charlotte Van den Broeck en Koen Sels haalde de lijst.

Dit zijn de vijftien boeken die de Boekenbon Literatuurprijs-jury (Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen, Jeroen Vullings en Jeroen Kans) op haar longlist heeft gezet. Acht ervan zijn besproken in de lage landen.

Oscar van den Boogaard – Jachthuis (De Bezige Bij)

“Thema’s en motieven uit Van den Boogaards hele oeuvre vallen wonderlijk op hun plaats”, schrijft An Faems in haar recensie.

Charlotte Van den Broeck - Waagstukken (De Arbeiderspers)

De auteur durft “een diepte op te zoeken die je vandaag niet zo vaak meer tegenkomt en die noodzakelijk is om jezelf een kunstenaar te kunnen noemen”, schrijft Bart Van der Straeten.

Stephan Enter - Pastorale (Van Oorschot)

“Enter is hard op weg een grootmeester van de moderne Nederlandse literatuur te worden”, schrijft Lodewijk Verduin.

Maarten ’t Hart - De nachtstemmer (De Arbeiderspers)

“’t Hart creëert zijn geliefde sfeer van alledaagse vervreemding”, schrijft Harold van Dijk.

Thomas Heerma van Voss - Condities (Das Mag)

“Heerma van Voss goochelt zo vernuftig met de verhaallijnen dat het geheel vlot leesbaar blijft”, schrijft Lise Delabie.

Oek de Jong - Zwarte schuur (Atlas Contact)

“De Jong verkent de schemerzone tussen seks en geweld”, schrijft Jaap Goedegebuure.

Jannie Regnerus - Het wolkenpaviljoen (Van Oorschot)

“In het bedachtzame proza van Regnerus spreken beelden voor zich”, schrijft Lise Delabie in haar recensie, die verschijnt in de lage landen 4/2020 (november).

Koen Sels - Gloria (het balanseer)

“Net als in zijn debuutroman Generator (2015) focust Koen Sels in Gloria op de vele virtuele mogelijkheden die de werkelijkheid in zich draagt”, schrijft Hans Demeyer.

Niet besproken

Patrick Bassant - De vlinder in de inktpot (Wereldbibliotheek)

Mensje van Keulen - Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact)

Herman Koch - Finse dagen (Ambo Anthos)

Marcel Möring - Amen (De Bezige Bij)

Donald Niedekker - Zo zie je alles (Koppernik)

Richard Osinga - Wie de rechtvaardigen zoekt (Wereldbibliotheek)

Wytske Versteeg - Verdwijnpunt (Querido)

Opnieuw een buitenstaander?

Wat valt op? Met dertien nominaties zijn de Nederlandse auteurs in de meerderheid – Koen Sels en Charlotte Van den Broeck zijn de enige twee Vlamingen. Er staan vier vrouwelijke schrijvers op de lijst en de uitgeverijen verdelen de nominaties netjes onder elkaar: niet één uitgeverij heeft meer dan twee boeken op de longlist. Met het balanseer (de enige Vlaamse uitgeverij hier) en Koppernik zijn ook twee kleinere huizen vertegenwoordigd. Hoewel het volgens de website bij deze bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek “niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is”, staan er maar twee non-fictieboeken op de longlist: Waagstukken van Charlotte Van den Broeck en Verdwijnpunt van Wytske Versteeg.

Naast de gevestigde namen als Maarten ’t Hart, Herman Koch, Oek de Jong en Mensje van Keulen zijn er ook een paar minder bekende schrijvers genomineerd: Patrick Bassant, Donald Niedekker, Richard Osinga, Koen Sels en Wytske Versteeg. Krijgen we na de Libris voor Sander Kollaard opnieuw een outsider die een grote literatuurprijs wint? Uitsluitsel op 12 november, meer eerst volgt nog de shortlist van vijf boeken, op 29 september.

Van AKO tot Boekenbon

Tot slot: het is de eerste keer dat de Boekenbon Literatuurprijs onder die naam wordt uitgereikt, maar deze literaire bekroning heeft eigenlijk al een lange geschiedenis. Volgt u even mee? In 2018 en 2019 jaar heette hij de BookSpot Literatuurprijs, maar sponsor BookSpot haakte vorig jaar af. Van 2015 tot 2018 was het de ECI Literatuurprijs, naar de sponsor die het stokje overnam van AKO, de oprichter en oorspronkelijke naamgever van de prijs (1987-1996 en 2000-2014). Die veranderde tussen 1997 en 1999 eventjes van sponsor en ging kortstondig als Generale Bankprijs door het leven. Benieuwd hoe lang de naam Boekenbon Literatuurprijs meegaat.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.