Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De dwaalsporen van Laure Prouvost in het M HKA
0 Reacties
De Franse Nederlanden
kunst

De dwaalsporen van Laure Prouvost in het M HKA

In het Museum voor Hedendaagse Kunst van Antwerpen (MuHKA) loopt nog tot 19 mei een overzichtstentoonstelling bezoeken van Laure Prouvost. Deze kunstenares maakt het de kijker graag moeilijk. Ons advies? Verdwaal in haar wondere wereld.

Dat Prouvost, die in de buurt van Rijsel geboren is, voor Antwerpen kiest hoeft niet te verbazen. Al enkele jaren woont ze op een boogscheut van het Antwerpse museum. Ze verbleef een belangrijk deel van haar carrière in Londen, waar ze studeerde. In 2013 won ze als eerste Franse kunstenares de prestigieuze Turner Prize voor levende kunst, nadat ze in 2011 al de Max Mara Prize had gewonnen.

Het werk van Laure Prouvost bestaat vooral uit videokunst, installaties en schilderijen. Ze onderzoekt daarin de verbindingen tussen taal, beeld en perceptie. In de Antwerpse tentoonstelling Am-Big-You-Us Legsicon is ook Wantee te bekijken, de video waarvoor ze de Turner Prize ontving. In deze video vertelt ze het (fictieve) verhaal van haar grootvader, die ook kunstenaar was. Maar de tentoonstelling in Antwerpen toont ook nieuw werk.

Meestal vertrekt Prouvost van een video, waarrond ze dan een installatie bouwt. De relatie tussen beide is niet altijd duidelijk. Dat geldt overigens voor het hele oeuvre van deze artieste dat de bezoeker vaak op een dwaalspoor zet. Het is moeilijk om de bedoeling van de kunstenares te achterhalen en de begeleidende teksten bij de tentoonstelling brengen daarin erg weinig helderheid. Het beste is je te laten onderdompelen en te verdwalen in de wondere wereld van Laure Prouvost.

In mei zal zij Frankrijk vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.

Over Laure Prouvost verscheen in het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français van 2017 een uitgebreid artikel door Filip Luyckx. Je kunt het hier lezen

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.