Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De waarheid zou uit de hemel vallen in de vorm van een sneeuwuil
0 Reacties
© Dirk Van Assche
© Dirk Van Assche © Dirk Van Assche
Voor abonnees
De Franse Nederlanden

De waarheid zou uit de hemel vallen in de vorm van een sneeuwuil

De wonderen van Boulogne-sur-Mer

Dit is een hoopvol portret van Boulogne-sur-Mer, de “parel van de Opaalkust”. Deze stad heeft volgens de bezoeker de crisis duidelijk achter zich gelaten en bouwt aan een nieuwe toekomst.

Wonderen bestaan. In 636 verscheen voor de kust van Boulogne-sur-Mer een door engelen bestuurd bootje met een beeld van de heilige maagd en het kindeke Jezus erin. Het beeld overleefde volgens de overlevering eeuwen. In 1544 roofden de Engelsen het, in 1550 gaven ze het terug, in 1547 gooiden protestanten het in een put, in 1630 werd het teruggevonden. Meer dan een millennium na haar mysterieuze verschijning verslonden op 28 december 1793 de vlammen van de revolutie Maria en haar kind. Revolutionair André Dumont, aanhanger van de cultus van de rede, wilde komaf maken met de macht van de kerk en het bijgeloof van het volk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.