Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vloek van het regionalisme? De Leuvense universiteit in 1968
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

De vloek van het regionalisme? De Leuvense universiteit in 1968

(Jo Tollebeek) ONS ERFDEEL – 2018, NR 2, PP. 19-28

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Drie keer werd de Leuvense universiteit tijdens de jaren 1960 geconfronteerd met rumoer en straatgeweld. De conflicten in 1962, 1966 en 1968 leidden uiteindelijk tot een splitsing: de Nederlandstalige afdeling van de universiteit bleef in Leuven, de Franstalige moest verhuizen. Op de taalstrijd – “Leuven Vlaams” – entte zich ook een contestatiebeweging met nieuw-linkse signatuur. Die wilde de hele samenleving transformeren en het establishment ontwrichten. Zo vervreemdde ze van de meer traditionele, zich ideologisch rechts van het midden situerende Vlaamse Beweging. Na 1968 koos de Leuvense universiteit al vroeg voor een internationale profilering. Aan de KU Leuven klinkt vijftig jaar na “Leuven Vlaams” ironisch genoeg meer Engels dan ooit.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.