Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste verhalen van 2021 over kunst
0 Reacties
© Iris van den Broek
© Iris van den Broek © Iris van den Broek
Het beste van 2021
kunst

De vijf beste verhalen van 2021 over kunst

Op zoek naar een identiteit? Bosch en Bruegel bieden soelaas

Geheimtip onder fijnproevers. Ultieme Vlaamse levensgenieter. Internationale netwerker. Drie identiteiten en toch gaat het maar om één kunstenaar: Bruegel. Zijn kronkelige parcours is een perfecte illustratie van de wijze waarop de Lage Landen beroemde artiesten, zoals ook Rembrandt en Rubens, gebruiken om zichzelf op de kaart te zetten. Bosch kreeg zelfs een nieuwe nationaliteit aangemeten. Lees meer over de wisselwerking tussen kunst, kunstenaar, perceptie en (zelf)beeld in dit essay van Manfred Sellink, de Nederlandse directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Lees meer

Wereldprimeur in Rotterdam: Museum Boijmans opent zijn volledige depot voor het publiek

Met Depot Boijmans Van Beuningen heeft Rotterdam een wereldwijde primeur: de eerste volledig toegankelijke kunstopslag van een museum. Het Depot is niet alleen interessant als bijzondere belevingsvorm en architectonisch icoon maar ook als serieus antwoord op de vraag naar de bestaansrechtvaardiging van musea.

Lees meer

De echo van de gekko: Het beeld van Indonesië in ‘De Oost’ en andere Nederlandse films

De Oost van Jim Taihuttu, die voorjaar 2021 in de zalen en online kwam, is de zesde en recentste Nederlandse speelfilm die zich afspeelt in Indonesië. De eerste, Suikerfreule, stamt uit 1935. Hoe is de blik op de ex-kolonie in de tussenliggende 85 jaar geëvolueerd? Een verhaal over de onmogelijke liefde tussen West en Oost in zes films.

Lees meer

Marjolijn van Heemstra werpt een astronautenblik op ons leven

Of ze nu theater, literatuur of podcasts maakt, altijd zorgt Marjolijn van Heemstra voor een verrassende blik op de werkelijkheid. Portret van een veelzijdige denker, dromer én doener.

Lees meer

De verrassende terugkeer van het landschap in de kunst

Als het platteland onherroepelijk en onherkenbaar is veranderd, bestaat er dan nog zoiets als landschapskunst? Schilder en historicus Koen Broucke wandelt door de beeldende kunsten van de Lage Landen en stelt vast: gold het landschap tot voor kort als verdacht, dan is het nu weer overal aanwezig. Bezield, ontzield of in een combinatie van beide vormen: kunstenaars hebben het landschap opnieuw omhelsd.

Lees meer

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Wat met het platteland?'

_______________

Lees HIER al onze verhalen over kunst.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.