Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste stukken van het jaar over literatuur
0 Reacties
Het beste van 2019
literatuur

De vijf beste stukken van het jaar over literatuur

Grandioze woede. ‘Vallen is als vliegen’ van Manon Uphoff

Elk jaar bespreken we in ons tijdschrift meer dan honderdtwintig boeken. Een van de beste romans die in 2019 uitkwam is Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. Zij schrijft korte verhalen en romans die veelal bevolkt zijn door complexe personages in moeizame relaties. Ook haar recentste boek is een zoektocht naar liefde en een identiteit, door te graven in een pijnlijk persoonlijk verleden, schreef onze recensente Virginie Platteau.

LEES VERDER

De laatste column van Gaston Durnez: Edward Lear, Koning van de Nonsenspoëzie

Gaston Durnez (1928-2019) schreef een veel gelezen en gewaardeerde column voor de lage landen. In zijn laatste, postuum gepubliceerde stuk herleest hij de boeken van Edward Lear. Als je Engeland beter wilt leren kennen, dan moet je zijn nonsensdichters lezen, schrijft Durnez.

LEES VERDER

Ik ben geen goede schrijver, ik ben een goede herschrijver

In zijn column Vanaf de zijlijn beschrijft Thomas Heerma van Voss wat er gebeurt als een auteur zijn schrijfkamer verlaat. Welke rol speelt een redacteur, vroeg hij zich af in zijn derde bijdrage. ‘Toen sprak ze een zin uit die ik nooit helemaal van me heb kunnen afschudden: ik ben niet overtuigd.’

LEES VERDER

Femke Vindevogel gaat op zoek naar een andere ik in ‘Confituurwijk’

Elke maand signaleert Dirk Vandenberghe in De Eerste Keer een Nederlandstalig romandebuut dat meer aandacht verdient. Met Confituurwijk schreef de Vlaamse Femke Vindevogel een even zwarte als droogkomische debuutroman over de zoektocht naar je ware zelf in een achterstandswijk.

LEES VERDER

Videogedicht: ‘Bij de gemeentekist van mevrouw P.’ (Menno Wigman)

Voor het project Bewogen Verzen vroegen Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum aan negen jongeren uit de Lage Landen om poëziefilms te maken van hun favoriete Nederlandstalige gedicht. Kobe Fleerackers (Antwerpen, 1993) maakte een videogedicht van ‘Bij de gemeentekist van mevrouw P.’ van Menno Wigman.

LEES EN KIJK VERDER

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.