Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste stukken van het jaar over maatschappelijke ontwikkelingen
0 Reacties
© Anna Groenia
© Anna Groenia © Anna Groenia
Het beste van 2021
samenleving

De vijf beste stukken van het jaar over maatschappelijke ontwikkelingen

North Sea Port is de olieman van de Vlaams-Nederlandse samenwerking en de groene transitie

De havens van Gent, Vlissingen en Terneuzen fuseerden in 2018 tot North Sea Port. Drie jaar later nemen we poolshoogte. Is de droom dat ze samen sterker staan uitgekomen? Of spelen cultuurverschillen op bij dit Vlaams-Nederlandse bedrijf en blijkt de grens harder dan gedacht?

Lees meer

Dit artikel stond in ons nummer met als thema ‘Water, vloek en zegen’

Roofkunst moet terug naar Congo. Maar wat en hoe?

Alle betrokkenen zijn het eens: België moet de museumstukken teruggeven die in de koloniale tijd werden geroofd in Congo, Rwanda en Burundi. In juni 2021 heeft de overheid dan ook beslist de onrechtmatig verkregen objecten uit het AfricaMuseum opnieuw in Congolese handen te geven. Maar daar begint het pas. Over welke objecten gaat het precies? Wie eist ze op? En wat moet er in het land van oorsprong mee gebeuren?

Lees meer

Gie Goris: ‘Het beloofde land ligt niet op een heuvel, maar aan de overkant’

Toen iedereen begin 2021 zo begaan bleek met de heuvel die de Amerikaanse dichteres Amanda Gorman wil beklimmen, pleitte Gie Goris (journalist en oud-hoofdredacteur van MO*) voor méér Bijbelse beeldspraak. Het beloofde land is geen schitterende stad op een heuvel, het ligt aan de overkant van de Jordaan. Je komt daar maar door je voeten nat te maken en over te steken, betoogde hij in dit opiniestuk.

Lees meer

Werken aan een wereld zonder tralies

Wereldwijd zitten steeds meer mensen steeds langer in de gevangenis. Maar buitensporig gebruik van opsluiting als straf leidt niet tot een betere maatschappij, stelt schrijver Peter Vermeersch, alleen tot een buitensporige gevangenisindustrie. Hoe kan het anders? Na zijn ervaring als lid van een assisenjury verdiepte Vermeersch zich in alternatieven voor de gevangenis en trof daar allesbehalve een naïeve droomwereld vol bizarre utopieën.

Lees meer

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Utopisten van vandaag’.

Luister ook eens naar het buitengebied

Cultureel antropologe Anne-Goaitske Breteler keerde als jonge twintiger vanuit het stadse Amsterdam terug naar haar Friese geboortedorp. Als zelfverklaarde correspondente binnenland/buitengebied vindt ze dat de samenleving veel beter naar de stem van het platteland moet luisteren. Ons beeld van het platteland ontstaat vaak vanuit een stedelijk perspectief. Onterecht, vindt Breteler: bewoners van het platteland verinnerlijken daardoor de (negatieve) stereotypes die over hen bestaan.

Lees meer

In onze reeks ‘Wat met het platteland’ vind je nog meer verhalen over onze omgang met het buitengebied, vroeger en nu.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.