Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste verhalen van dit jaar over kunst
0 Reacties
© Bart Grietens
© Bart Grietens © Bart Grietens
Het beste van 2020
kunst

De vijf beste verhalen van dit jaar over kunst

De bewogen beweger

Brengt Alexander Vantournhout nu dans, circus, acrobatie of performancekunst? Zijn voorstellingen dragen invloeden van uiteenlopende disciplines en vormen een voortdurende verkenning van de mogelijkheden van het lichaam. En hoewel er een doorwrochte studie aan voorafgaat, voert een zekere lichtheid de boventoon. Een portret van deze levenslustige maker.

Lees meer

Haar viool is als een lichaamsdeel

Violiste en zangeres Diamanda La Berge Dramm is een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse hedendaagse muziekscene. De piepkleine, hyperexpressieve muzikante herschrijft de regels van de klassieke concertwereld en rijgt genres aaneen alsof ze nooit níét met elkaar verbonden waren.

Lees meer

Een komeet die vanuit het niets kwam

2020 was het jaar van Jan van Eyck. Zijn olieverfschilderijen verschillen zo sterk van het werk van zijn tijdgenoten dat het lijkt alsof hij uit het niets kwam. Zijn verfijning van de olieverftechniek, zijn scherpe observatie van de wereld en zijn virtuoze schildering van het licht kennen ook vandaag hun gelijke niet.

Lees meer

Ik ben eenzaam dus ik besta

Ondanks onze constante connectie via allerlei schermen blijkt eenzaamheid een groeiend maatschappelijker probleem. Dat is nog duidelijker geworden in deze tijden van mondkapjes, afstand en isolatie. Maar hoe maak je dat probleem bespreekbaar? Helpt het om eenzaamheid een gezicht te geven? En hoe kan dat dan? De Nederlandse schrijfster en beeldend kunstenaar Nicole Montagne gaat op zoek naar ‘verbeelde eenzaamheden’ bij onder meer Hopper, Spilliaert en het onbekende meisje uit de Seine.

Lees meer

Vergeten vrouwelijke schilders

Vrouwelijke kunstenaars zijn lang overschaduwd door hun mannelijke collega’s, uitgesloten van opleidingen en de kunstwereld, zodat veel van hun namen niet in de geschiedenisboeken staan. Heleen Debruyne haalde voor ons vijf vrouwelijke schilders uit de vergetelheid en gaf ze de eer die hen toekomt.

Lees de volledige reeks

ALLE ARTIKELEN OVER KUNST

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.