Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste stukken van dit jaar over De Franse Nederlanden
0 Reacties
Het beste van 2020
De Franse Nederlanden

De vijf beste stukken van dit jaar over De Franse Nederlanden

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Pionier en motor van grensoverschrijdende samenwerking

De provincie West-Vlaanderen en het département du Nord sloten dertig jaar geleden een samenwerkingsakkoord. Dat was de start van een intense grensoverschrijdende samenwerking. In de loop van die tijd zijn beide partners in deze samenwerking een stabiele as geworden. Maar ook met het département Pas-de-Calais en de regio Hauts-de-France is de provincie intenser gaan samenwerken.

Lees meer

Gered van de sloophamer

“Typisch oud stadje met sfeer, met talloze oude huizen, maar verwaarloosd en vervallen.” Zo beschrijft Jozef Van Overstraeten Aire-sur-la-Lys (Ariën aan de Leie) in zijn boek De Nederlanden in Frankrijk. (1969) Dat zijn de uitgelezen plekken om vijftig jaar later opnieuw te bezoeken. Ik trof in Aire-sur-la-Lys inderdaad sfeer en een verbluffend mooi stadje.

Lees meer

Pracht en praal van een koninklijke ontmoeting

Terwijl de onderhandelingen over de Brexit volop bezig waren, herdachten we dit jaar de vijfhonderdste verjaardag van “de eerste Europese top”. In 1520 dook op het platteland bij Calais plots een tijdelijke stad op. De Engelse koning Hendrik VIII en de Franse koning Frans I ontmoetten elkaar voor een diplomatiek overleg dat de geschiedenis zou ingaan als het Goudlakenkamp. Die ontmoeting bleef in het geheugen gegrift, maar meer om zijn pracht en praal dan om zijn politieke gevolgen.

Lees meer

Van Rijsel naar Trieste: Boris Pahor

Auteur Boris Pahor overleefde de Spaanse griep in 1918, de Duitse concentratiekampen van 1944 -1945. Hij heeft de drie ideologieën van de twintigste eeuw - fascisme, nazisme en communisme - aan den lijve ondervonden en bestreden. Vandaag roept de 107 jaar oude schrijver, aan zijn keukentafel, boven de baai in Trieste, blind maar lucide, op tot een Europees parlement en binnen een eeuw, een wereldparlement dat niet zal toestaan dat iemand van honger sterft.

Lees meer

De Schelde vervuild: een kroniek van kromme communicatie

In het voorjaar van 2020 vond een ongeziene milieuramp plaats in de Franse en Belgische Schelde. Tonnen vissen vonden de dood als gevolg van zuurstoftekort, veroorzaakt door een ongeluk met afvalwater. Vreemd genoeg was de vervuiling een verrassing voor de Belgen, het waarschuwingssysteem van de overheid werkte niet naar behoren. Toch stond alles in de Franse krant. Een kroniek van deze kromme communicatie.

Lees meer

ALLES OVER DE FRANSE NEDERLANDEN

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.