Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De verspreiding van het Calvinisme in Vlaanderen in de XVIe eeuw: Bijbellezingen en Conventikels in het Industriegebied (1559-1562)
0 Reacties
Voor abonnees

De verspreiding van het Calvinisme in Vlaanderen in de XVIe eeuw: Bijbellezingen en Conventikels in het Industriegebied (1559-1562)

(Marcel Backhouse) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1982, nr 7, pp. 62-79

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Al in 1554-1555 werden in het Westkwartier bijbellezingen gehouden. Vooral uit Engeland weergekeerde vluchtelingen namen hieraan deel. Engeland was trouwens een operatiebasis voor calvinistische agitatie. In 1560 kende het Calvinisme een echte doorbraak in het Westkwartier. Maar ook de repressie nam toe. De auteur onderzoekt eveneens wie de predi-kanten waren en welke onderwerpen zij op hun bijeenkomsten behandelden. Tenslotte gaat hij na hoeveel mensen deze vergaderingen bijwoonden.

Dès 1554-1555, des séances de lecture de la Bible eurent lieu dans le Westquartier. C'étaient surtout des réfugiés revenus d'Angleterre qui y participaient. L'Angleterre était du reste une base d'opération de l'agitation calviniste. En 1560, le calvinisme connaît une véritable percée dans le West-quartier. Mais la répression aussi s'intensifia. L'auteur essaie également de cerner l'identité de ces prédicateurs et de déterminer les sujets qu'ils traitaient au cours de leurs assemblées. Il évalue enfin le nombre des assistants à ces réunions.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.