Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De Taalunie en de viering van onze onenigheden
0 Reacties
Voor abonnees

De Taalunie en de viering van onze onenigheden

(Ernst H. Kossmann) Ons Erfdeel - 1986, nr 1, pp. 11-18

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De auteur stelt met enige vrolijkheid vast dat de Taalunie in 1984 in werking trad, juist toen we eraan herinnerd werden dat het precies vier eeuwen daarvoor geheel mis was gelopen met de Unie van Noord en Zuid. Nog andere \feestelijkheden\" in de voorbije jaren wezen op de scheiding van Noord en Zuid. Toch legt de auteur twee stellingen voor die met die beeld contrasteren. De eerste: het heeft eigenlijk weinig zin de geschiedenis van de Lage Landen te interpreteren als de geschiedenis van de breuk van Noord en Zuid. De tweede: wanneer de Taalunie ernaar streeft de literair-culturele inspanningen van Noord en Zuid te integreren, dan kijkt zij niet om naar een mislukt verleden maar probeert zij een nieuwe situatie te scheppen. In het slot van zijn arikel bepleit de auteur een concreet voorstel: een Nederlandstalig recensie-weekblad zoals \"Times Literary Supplement\" of de \"New York Review of Books\"."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.