Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De structuur van schaamte
0 Reacties
Voor abonnees

De structuur van schaamte

(David Van Reybrouck) Ons Erfdeel - 2004, nr 5, pp. 679-686

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De heuveltjes en het meertje. De laadbak. Drie vrouwen. Eén paar ogen. Dat is wat Debuut- en Taalunie Toneelschrijfprijswinnaar David Van Reybrouck ziet als hij naar een foto kijkt van de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren. De foto werd in 1999 genomen in volle Kosovo-crisis en toont drie op de vlucht zijnde Albanees-Kosovaarse vrouwen in de laadbak van een vrachtwagen. De foto herinnert aan de Navo-bombardementen op Kosovo en aan hoezeer wij die in het Westen indertijd verdedigden. De foto herinnert ons aan die korte periode in de internationale politiek waarin geloofd werd in een nieuw militair humanisme. Maar anno 2004, enkele grote militaire conflicten later, weten we beter. We kunnen de foto niet meer met dezelfde blik bekijken. Ontroering heeft plaatsgemaakt voor ontwrichting.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.