Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De strijd tegen het onbehagen. Welzijn in de verzorgingsstaat
0 Reacties
Voor abonnees

De strijd tegen het onbehagen. Welzijn in de verzorgingsstaat

(Mark Elchardus) Ons Erfdeel - 2005, nr 2, pp. 231-237

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De hedendaagse Europese samenlevingen streven niet alleen naar welvaart, maar willen ook welzijn garanderen. Hoewel het welzijn van een samenleving moeilijk te meten valt, is er toch een duidelijke evolutie aan de gang. Binnen rijke, welvarende landen met een degelijke verzorgingsstaat die armoede en ongelijkheid binnen de perken houdt, ontstaat een duidelijk verschil tussen welvaart en welzijn. Ook in de Vlaamse en Nederlandse samenleving voelen velen onbehagen. Dat onbehagen vindt zijn oorzaak niet in de eerste plaats in materiële tekortkomingen, maar eerder in de snelle verandering van de maatschappij: de groei van de kennismaatschappij, de vergrijzing van de bevolking, de geloofsafval en de toegenomen diversiteit van de samenleving maakte vele mensen kwetsbaar. Het is een opdracht voor het welzijnswerk om, samen met het verenigingsleven, dat onbehagen aan te pakken.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.