Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De retorische verstrengeling van Vlaanderen met “rechts”
0 Reacties
Voor abonnees

De retorische verstrengeling van Vlaanderen met “rechts”

(Henk de Smaele ) Ons Erfdeel - 2006, nr 1, pp. 67-76

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit essay toont Henk de Smaele aan dat Vlaanderen zichzelf al meer dan een eeuw politiek met “rechts” identificeert. Niet alleen hebben linkse partijen in Vlaanderen altijd maar een minderheid van de kiezers kunnen bekoren. Ook kun je in tal van historische (liberale en socialistische) bronnen lezen hoezeer Vlaanderen altijd verbonden werd met katholicisme, met het platteland, met tradities en conservatisme. Precies de cultivering van “rechts Vlaanderen” — ook in tegenstelling tot het “linkse” Wallonië — zou het huidige succes van extreemrechts in Vlaanderen mee kunnen verklaren. Nu er geen partij meer is die zich “rechts” noemt, kiest de Vlaming dan maar voor het extreemrechtse alternatief. Door de verstrengeling van Vlaanderen met rechts tot voorwerp van studie te maken, zouden we veel kunnen bijleren over de politieke verhoudingen in België. Maar zoiets vraagt veel lef.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.