Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De razende reporter van het dagelijks bestaan. Tekenaar van het volk Eugeen Van Mieghem
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

De razende reporter van het dagelijks bestaan. Tekenaar van het volk Eugeen Van Mieghem

(Eric Rinckhout) Ons Erfdeel - 2012, nr 2, pp. 42-55

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Eugeen Van Mieghem (1875-1930) de onvermoeibare tekenaar van het gewone volk in de Antwerpse haven is stilaan herontdekt. De voorbije vijftien jaar werden in binnen- en buitenland exposities aan hem gewijd en langzamerhand haalt zijn werk op Belgische veilingen en in de kunsthandel opvallend hoge prijzen. Toch blijft Van Mieghem een randfiguur, een buitenstaander in de officiële kunstgeschiedschrijving. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat hij een Einzelgänger is geweest, zijn werk niet tot de avant-garde behoort en hij als kunstenaar evenmin tot één stroming gerekend kan worden. Nochtans stáát zijn werk er en heeft hij zelf, zoals dat heet, het leven van een romanfiguur geleid. Maar wie is Van Mieghem eigenlijk?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.