Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De Panne-Bray-Dunes: een brede streep in het zand
1 Reacties
© Michael Depestele
© Michael Depestele © Michael Depestele
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
samenleving

De Panne-Bray-Dunes: een brede streep in het zand


Wim Chielens trekt naar de kust en bezoekt De Panne in België en Bray-Dunes in Frankrijk. Nergens is de grens zo merkbaar als hier, schrijft hij.

Aan de kust heeft de grens totaal andere verschijningsvormen dan in het binnenland. Er is natuurlijk de zee en het strand en er is een prachtig, massief duinengebied. Maar ik begin dit verhaal in de polders waar twee opmerkelijke trajecten België met Frankrijk verbinden.

Een kanaal en een spoor

De afrit De Panne op de E40 Brussel – Calais is voorzien van een opvallend lange invoegstrook. In hartje winter lijkt het eindeloos lang maar tijdens het toeristisch seizoen is het hier elke ochtend aanschuiven voor bezoekers van Plopsaland, het meest succesvolle pretpark van Vlaanderen. Het park is eigendom van Studio 100, een televisieproductiehuis dat hier alle attracties verbindt met bekende figuren uit kinderprogramma’s: Samson, Kabouter Plop, Piet Piraat en K3. De jongste jaren heeft Plopsaland overigens ook de volledige Noord-Franse pretmarkt ingepikt, voornamelijk ten nadele van Bellewaerde. Het Franse publiek komt massaal sinds Studio 100 de Europese rechten van “Maya de Bij” kocht, een tekenfilmfiguurtje dat ook zeer bekend is in Frankrijk. Plopsaland is gehuisvest in wat vroeger de Meli was, een familiepark van honingproducent (Meli komt van het Franse miel) Alberic Florizoone. Het park begon als een speeltuin bij een café waar Florizoone op zondag zijn honing verkocht en lezingen gaf over bijen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

beste Wim,

Boeiende tekst, maar toch dit.

"Nu staan er kanjers van flatgebouwen tot meer dan een kilometer verder oostwaarts." Kan het zijn dat dat westwaarts moet zijn?

"Banlieux"? best toch "banlieues".

vriendelijke groet,

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.