Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De Nederlandstalige poëzie is een prestigieuze en duurzame prijs rijker
0 Reacties
© Archief Johan Polak
© Archief Johan Polak © Archief Johan Polak
literatuur

De Nederlandstalige poëzie is een prestigieuze en duurzame prijs rijker

De Nederlandstalige poëzie krijgt een flink steuntje in de rug. De nieuwe Johan Polak Poëzieprijs is ineens ook de grootste jaarlijkse onderscheiding voor poëzie in het Nederlandse taalgebied. Het prijzengeld van 50.000 euro kan wedijveren met de grote prijzen voor proza, zoals de Boon voor Literatuur en Jeugdliteratuur, de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs.

De Stichting Johan Polak Poëzieprijs garandeert dat de prijs minstens 25 jaar lang zal worden uitgereikt. Dat is geen overbodige luxe. Dit jaar kon de belangrijkste prijs voor poëzie, de Grote Poëzieprijs, door geldgebrek niet worden uitgereikt. Hetzelfde lot mag de Johan Polak Poëzieprijs niet beschoren zijn, vindt de stichting.

Ook opvallend: dichtbundels zullen drie jaar op rij kunnen meedingen. “Dat geeft goede bundels meerdere jaren de kans om bekroond te worden, waardoor ze ook langer in de aandacht blijven staan”, zegt stichtingsvoorzitter Wiljan van den Akker in NRC.

Een long- of shortlist wordt vooraf niet bekendgemaakt. “Een nominatie wekt verwachtingen bij dichters die op een grote teleurstelling kunnen uitdraaien. Uiteindelijk is er maar één bundel de beste”, zegt Van den Akker in de Standaard.

De prijs zal voor het eerst in 2024 worden uitgereikt, op 25 mei. Dat is de sterfdag van Johan Polak, die in 1992 samen met Rob van Gennep de uitgeverij Polak & van Gennep oprichtte. Later richtte hij in Amsterdam ook de Athenaeum Boekhandel op. Polak stierf in 1992, op 63-jarige leeftijd.

Wie in de jury zal zetelen is nog niet bekend.

Lees hier ons portret van Johan Polak.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.